България иска техника и още 100 граничари от ЕС

1498

По време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел миналата събота (27 август) премиерът Бойко Борисов е връчил списък с искания относно овладяването на мигрантската вълна. Това стана ясно от изказване на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на пресконференция.

България иска да влезе в Шенген и еврозоната, както и да получи допълнително техника от страните от Европейския съюз (ЕС), за да гарантира по-добре сигурността на външните граници на съюза. Засега София е получила положителен отговор само за присъединяването ѝ към Шенгенската информационна система (ШИС). Това ще ѝ позволи да получава данни за издирвани лица или такива, на които е отказана виза. В момента МВР има достъп само до данните за издирвани коли в Шенген.

Директорът на "Гранична полиция" подаде оставка, преди да го уволнят (ВИДЕО)

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова прие оставките на главен комисар Антонио Ангелов и на старши комисар Йот...

Българската делегация е подчертала, че Гърция е получила 10 пъти повече пари от България за бежанците. Затова българската страна е настояла да бъде ѝ бъде изпратена допълнително техника, която може веднага да бъде включена в овладяване на ситуацията с мигрантите, вместо финансиране, за което ще са нужни дълги процедури. Бъчварова е настояла и за допълнително изпращане на сили на "Фронтекс".

Исканията трябва да бъдат обсъдени на предстоящите две заседания на Европейския съвет през септември.

Министър Бъчварова предложи нова версия за посредническата роля на Борисов между Турция и ЕС. "Не става дума за посредничество, защото това не е по желание на турската страна, а е инициатива на българското правителство, отправена към Германия, да се намери начин да се продължат разговорите, за да се потърси възможност за поетапно изпълнение на това споразумение", заяви Бъчварова, цитирана от в. „Сега“.

По думите ѝ, ако споразумението между ЕС и Турция не влезе в сила през октомври, България е заплашена от сериозен бежански натиск.

Проверяват "правомерността на действията" по предаването на Бююк на Турция

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова разпореди проверки в ГД „Гранична полиция" и Дирекция „Мигра...

Поради липса на споразумения за реадмисия с Ирак и Афганистан влизащите в страната чужденци от тези държави не може да бъдат върнати там. Те трябва да бъдат върнати в страната, от която са влезли - Турция. Подписаното на 1 юни т.г. споразумение с Анкара за реадмисия на лица от трети държави обаче не се изпълнява, обясни вътрешният министър.

Според нея има опасност, ако се концентрират мерките само в държавите на първа линия, България да се превърне в буфер, което няма да реши трайно проблема.

"Предложението ни към Германия и европейските ни партньори е общите решения да бъдат добре обмислени, да не ощетяват и да не създават рискове на граничните държави. За да се случи това, се изисква много силна европейска солидарност от държавите от Централна Европа, поемане на ангажименти по релокация", каза Бъчварова.

Това е причината България да откаже предложението на Турция да се подготви отделно двустранно споразумение за реадмисия извън това с ЕС. Според вицепремиера тази възможност остава чисто теоретична, защото изисква по-дълги преговори и крие риск да извади България от политическия съюз с Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика