България изпреварва Италия по усвояване на еврофондове

21193
България изпреварва Италия по усвояване на еврофондове
Снимка: Getty Images / Guliver

България вече не е на предпоследно място по усвояването на еврофондове. През месец октомври страната ни е изпреварила Италия и Румъния, т. е. изкачва се една позиция нагоре. Това сочи класация на Европейския парламент, предаде БГНЕС.

За последните шест месеца са сертифицирани близо 1/3 от средствата по европейските фондове за целия настоящ програмен период. Ако за периода 1 януари 2007 – 15 март 2013 г. са сертифицирани европейски средства в размер на 34,47 на сто. Към 15 ноември 2013 г. сертифицираните разходи възлизат на 45,11 на сто. Т.е. за последните шест месеца са сертифицирани над 10% или близо 1/3 от средствата по европейските фондове за целия настоящ програмен период 2007-2013 година.

Тези данни опровергават твърденията на ГЕРБ и Бойко Борисов, колко успешно е било усвояването на европарите по време на тяхното управление в периода 2009 - февруари 2013, когато паднаха от власт под натиска на масови протести в цялата страна.

Също така личи и несъстоятелността на тезата на ГЕРБ, че ако не се усвоят над 1 млрд. евро до края на годината, те ще бъдат загубени. В партията на Борисов никога не са правили анализ на очакваните загуби, при положение че България при тяхното управление винаги е била на предпоследното място по усвояване на европейски фондове. Според анализ на служебното правителство от април 2013 г. очакваните загуби са малко под 300 млн. евро. Каква ще е реалната ситуация, ще се знае на 31 декември 2013 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика