Българин може да влезе в екипа на канадски сенатор

1451
Българин може да влезе в екипа на канадски сенатор

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на посещение в Канада, се срещна с българската общност във Ванкувър, съобщи БГНЕС.

„Да посетим прекрасния град Ванкувър е не само историческо, но и емоционално преживяване“, обърна се към българската диаспора заместник-министърът и допълни, че страната ни високо отчита приноса на българската общност в Британска Колумбия за развитието на връзките между България и Канада.

"Искам да съобщя една изключителна инициатива, която нямаше да е възможна без прекрасни приятели като сенатор Йона Мартин и без почетния консул на България в Британска Колумбия Рон Сух. Един представител на българската общност от Британска Колумбия ще получи стипендия да работи 4 месеца в офиса на сенатора,“ съобщи Георг Георгиев. Реализирането на такъв проект би дало възможност за ангажиране на представители на общността в политическия живот на Канада и това би допринесло за задълбочаване на контактите между държавите ни, допълни заместник-министърът, цитиран от пресслужбата на МВнР.

Георгиев подчерта високия принос на почетния консул на България в Британска Колумбия Рон Сух и сенатор Йона Мартин, бивш съпредседател на Групата за приятелство в парламента на Канада, и благодари за съпричастността им към българската общност, както и подкрепата им за организирането на редица инициативи.

В срещата с общността взеха участие и посланикът на Република България в Канада Светлана Стойчева-Етрополски, почетният консул на България в Британска Колумбия Рон Сух и сенатор Йона Мартин, бивш съпредседател на Групата за приятелство с България в канадския парламента, които поздравиха българската общност. За гостите бе организирана културна програма, като фолклорните български състави „Китка”, „Пролет“, „Детелина“ и „София“ изпълниха традиционни български танци.

Външно продава резиденция в столицата на Канада

Брокерска фирма, която да продаде българска резиденция в Канада, търси Външното ни министерство. Имотът се намира във федералната стол...

По време на посещението си във Ванкувър заместник-министър Георгиев се срещна и с учители и ученици на българските училища „Св.св. Кирил и Методий“ и „Родна реч“.

Българо-канадското дружество в Британска Колумбия е основано през 2001 г. Основна задача на дружеството е популяризирането и съхраняването на българската култура и подпомагане на новопристигнали българи. Важно направление в работата на дружеството през годините е сътрудничеството и съвместните дейности с другите общности във Ванкувър. Сдружението ежегодно се включва активно в дейностите на местната европейска общност и Европейския филмов фестивал.

В българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Ванкувър се обучават около 80 ученика. През 2011 г. училището е регистрирано като самостоятелна НПО и става член на Асоциацията за езиково наследство на Британска Колумбия. При училището функционират Детска танцова група "Пролет" и клуб “Аз обичам България”. Занятия провеждат също детската танцова група „Пролет“ и юношеската танцова група „София“. Училището вече организира нови курсове по български език за възрастни – начинаещи и напреднали, предназначени за ученици в горни класове, членове на семейства от смесени бракове.

На 21 септември 2019 г. в Британска Колумбия бе открито второ българско училище „Родна реч“, създадено към регистрираната в Канада организация с нестопанска цел „Български културен център във Ванкувър“. Организацията има за цел съхранението на българския език, бит и култура сред българската общност в Канада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика