Български реакции за ООН: Светът ни излъга, Германия ни провали

5973

Резултатите от вчерашното гласуване на СС на ООН показват, че само сме имали надежда българин да е начело на ООН. От самото начало Антонио Гутереш водеше, може би от самото начало сме били наивни. Това заяви бившият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков.

На въпрос дали сме глупави или само наивни, Дянков отговори, че сме повече наивни. Каквото и да беше направило правителството, дори да не беше сменило Бокова, пак щеше да е критикувано, смята Дянков. По-жалко е, че светът много силно говореше, че ще е жена – и от САЩ, и от Русия, а се оказа, че не е, добави той. Пред Нова телевизия Дянков изказа тезата, че „светът ни е излъгал” и дори заяви, че „сме по-напред” с жените на ръководни постове и от САЩ, и от Русия.

Митов: Каквото и да се случи на това гласуване, сме на добър път

Надяваме се Съветът за сигурност към ООН да разбере важността на това Източноевропейската група да има своя генерален секретар. Това ...

Попитан дали Кристалина Георгиева направи грешка да се включи толкова късно в надпреварата за генерален секретар на ООН, Дянков отвърна, че това не е грешка. Според бившия вицепремиер не трябва да има оставки заради провала ни в случая.

Същевременно бившият ни външен министър Соломон Паси посочи, че според Reuters вчера (5 октомври) Ирина Бокова е втора - заради по-малкото гласове "no opinion" от Мирослав Лайчак, а в тази класация Кристалина Георгиева е девета от десет кандидатури. Колко мразя да се оказвам прав, каза Паси, цитирайки Индиана Джоунс и припомняйки думите си, че ще е грешка толкова късно да смени кандидатурата си. Паси добави и, че хубаво Борисов не го слуша, но да беше слушал Симеон Сакскобургготски, който никога не е направил грешна прогноза. Тук му беше напомнено, че царят обеща да ни оправи за 800 дни. Отговорността по този случай е еднолично на премиера Бойко Борисов - той просто е некомпетентен, подчерта Паси. Той посъветва Борисов да си ревизира "приятелствата" в Европа, визирайки точно Германия и германските представители в ЕНП. Паси добави и, че "една португалска групировка" още преди няколко месеца искаше да издигне Кристалина Георгиева, за да помогне на Антонио Гутериш.

Личното ми становище е, че от самото начало кандидатурата на г-жа Ирина Бокова нямаше шансове. Мантрата за жена беше наложена като политкоректен сексизъм от германците. Не знам какво щеше да е, ако Георгиева я нямаше, но е факт, че Антонио Гутереш имаше повече гласове в своя подкрепа от Бокова и Георгиева взети заедно. Това заяви шефът на „Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов. Според него голяма роля за провала носи германското политическо ръководство, което излъгало милиони хора.

Според социолога Кольо Колев, за когото премиерът Бойко Борисов постоянно повтаря, че не е познал нито едни избори, отговорност за провала носи министър-председателят. Имало било уверение от партньори по думите на Борисов – или са те излъгали, или си излъган, каза Колев. Колев обясни и, че Бокова е имала шанс, но не се е получило. Поставихме се в ролята на пудела, без никакво национално самоуважение, добави социологът.

Почти сигурно Гутереш е новият генерален секретар на ООН

Съветът за сигурност на ООН постигна съгласие Антонио Гутереш да бъде новият генсекретар на ООН, съобщи посланикът на Русия в ООН Влади...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика