Цацаров: Ако Сидеров си мисли, че може да удря полицай и да говори за натиск, бърка

26534
Цацаров: Ако Сидеров си мисли, че може да удря полицай и да говори за натиск, бърка
Снимка: БГНЕС

"Ако някой си мисли, че в България може да нанесе удар на униформен полицай и да се упражнява след това в красноречие с оправдание за политически натиск, се е объркал", каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). То е във връзка със скандала на Летище Варна, който беше предизвикан от лидера на „Атака" Волен Сидеров, предаде БГНЕС.

"Не може да размахваш една карта и да твърдиш, че всеки, който е в униформа, е длъжен едва ли не да те обслужва", продължи Цацаров. „Депутатът е гражданин като всеки от нас. Аз съм главен прокурор, но съм гражданин. Вие сте журналист, но сте гражданин. Народният представител е гражданин като всички нас, който трябва да се отнася с минимум две, условно казано, стъпала по-голямо уважение към униформения полицай. А униформеният полицай е бил безкрайно коректен. Ние защитаваме тук държавността”, добави главният прокурор.

Валентин Попов: Ние наистина сме възмутени

"Това не е призив към политиците, това е констатация. Ние наистина сме възмутени. Не смятаме, че използваме силни думи като казваме, че...

„Ако има разрешение за имунитета на Волен Сидеров, или ако той самият подаде такава декларация, т.е. отпаднат пречките да продължи нашата работа, съдебното производство ще продължи и тук, но не с много действия. Едно от тях е разпитът на френския дипломат, както и разпитът на бордовия персонал, т.е. стюардесите, които е трябвало да бъдат освободени, защото най-малко коректно би било да правим задържане на самолета. Депутатите също ще бъдат разпитани. Нали не виждате механизъм, по който депутатите могат да бъдат принудени, призовани, след като всеки от тях държи изключително стриктно на своя имунитет, да бъдат задържани на място. Те са показали своята депутатска карта”, каза още Сотир Цацаров.

 

Главният прокурор подчерта, че на мястото на инцидента на Летище Варна имало три групи служители – на Гранична полиция, на ОДМВР Варна и служители, които не са на полицията, но са от полицията - службата за сигурност на аерогара Варна. "С данните, които ние разполагаме, всички те са изпълнявали служебните си задължения изключително стриктно и с необходимото уважение спрямо народните представители. За съжаление не са получили същото отношение, за съжаление един от тях е бил ударен. Всеки, който си мисли, че може да твърди, че има политически натиск, защото му е поискан имунитет, защото пък той е ударил униформен служител на МВР...", каза главният прокурор и посочи, че не може да спре никой да разсъждава в каквато и да е посока и се съгласи, че Сидеров може да каже каквото иска.

Сотир Цацаров не потвърди и твърденията на Волен Сидеров, който каза, че френската дипломатка обидила България в самолета. Той отрече да има данни тя да го е провокирала. "Културното аташе на Франция е пътувала като пътник по вътрешните авиолинии, няма каквито и да е данни за упражнена провокация или пък за някакво предизвикателство, било то словесно или по друг начин", посочи той.

Сотир Цацаров отрече и твърденията, че показанията, които са снети по досъдебното производство са само на полицаи. Той обясни, че поведението на народния представител се е разразило не толкова на борда на самолета, колкото след като са слезли от него и обясни, че в НК има престъпление, наречено условно "въздушно хулиганство". "Ние не сме го обвинили във въздушно хулиганство, ние го обвиняваме в сухоземно хулиганство", посочи главният прокурор. Той отказа да контрира обаче какво след оттук нататък от страна на председателя на НС.

Ако падне имунитета на Сидеров, то производството продължава в София, но както главният прокурор подчерта "не с много действия". От това какво ще покаже разследването и зависи дали ще има искания от прокуратурата за още депутатски имунитети. Предстои разпит на френския дипломат и на стюардесите и депутатите. До този момент от данните, които предоставила прокуратурата във Варна не е имало данни за други депутати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика