Цацаров: Никой от ВСС не е разследван за недекларирани банкови сметки в чужбина

3936
Цацаров: Никой от ВСС не е разследван за недекларирани банкови сметки в чужбина
Снимка: БГНЕС

Няма членове на ВСС, които да са разследвани за недекларирани сметки и имущество в чужбина. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос на Actualno.com, касаещ избора за наследник на Цацаров. Припомняме, че за втори път на Иван Гешев беше гласувано доверие да заеме поста на обвинител номер едно на България.

Въпросът на Actualno.com, касаещ избора му, беше следният: В края на октомври прокуратурата официално съобщи, че 27 магистрати имат недекларирани сметки и имоти в чужбина и в момента текат данъчни проверки. Има ли членове на ВСС сред тези хора и ако да - кои са и как гласуваха на сегашния избор за главен прокурор?

Иван Гешев се защити по скандал с член на ВСС: И "Добър ден" да ѝ бях казал, щеше да го види като заплаха

Г-н Лозан Панов, г-жа Атанаска Дишева и г-жа Олга Керелска говориха политически на днешния пленум на ВСС. Затова изказах предположение ...

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който е на поста от политическата квота на ГЕРБ, отговори следното: "Това не мога да кажа. Прокуратурата, ако има някаква информация…"

По-конкретен отговор даде Сотир Цацаров: "Мога да отговоря аз. Да кажа кои имат означава да издам класифицирана информация. Но мога да кажа кои нямат. Членове на ВСС не фигурират в този списък".

Припомняме, че на 23 октомври тази година, прокуратурата каза в официално прессъобщение следното: "На 15.08.2019 г. от Председателя на ДАНС е постъпила информация и за магистрати, притежаващи банкови сметки и недвижими имоти в чужбина. От прокурори от ВКП е извършена допълнителна проверка на публикуваните от ИВСС декларации на посочените от ДАНС лица, за това дали тези обстоятелства са декларирани от магистратите по съответния ред пред ИВСС в изпълнение на изискванията на чл. 175а - чл. 175в от ЗСВ. Установено е, че общо 27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали установените от ДАНС банкови сметки и имоти на магистратите в чужбина.

Недекларираните от лицата банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, извършени разходи и инвестиции в чужбина, изисква извършване на проверка за спазването на данъчното законодателство на Република България.

ВСС реши да не започва нова процедура за избор на главен прокурор

ВСС реши да не започне нова процедура за избор на главен прокурор на единствения кандидат за поста - Иван Гешев. С "20" гласа "за" и 4 ...

Поради това и на основание чл. 145 ал.1 т.3 от ЗСВ и чл. 110 от ДОПК,по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, Върховна касационна прокуратура възложи на изпълнителния директор на НАП извършване на данъчни проверки на общо 38 лица - заемащи публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, както и магистрати. Указано е в рамките на данъчните проверки да се установи размерът на финансовите средства във влоговете/банковите сметки в чужбина, произхода на средствата, евентуално получаване на доходи от лихви и изпълнение на задълженията на лицето за деклариране и заплащане на данъци.

След приключване на данъчните проверки, прокуратурата ще прецени наличието на предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления.

Прокурор Иван Гешев не е след магистратите, за които са установени притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество".

Какво се случи на днешното заседание на ВСС с тема "избор на главен прокурор" - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика