Цацаров поиска имунитета на депутат от БСП, ощетявал държавата с 1,3 млн. лв.

1744
Цацаров поиска имунитета на депутат от БСП, ощетявал държавата с 1,3 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната група на БСП – Светла Бъчварова - Пиралкова.

По досъдебно производство на Софийска градска прокуратура са събрани доказателства за това, че като председател на управителния съвет на Селскостопанската академия, Светла Бъчварова съзнателно е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда  за академията -  в размер на 1 326 671,36 лв.

Депутатът Илиев ще съдейства на прокуратурата

Преди осем години някъде съм бил в някаква среща присъствал съм, това да докладите на прокурорите. Аз ако съм искал да бъда управител н...

Селскостопанската академия (ССА) е организация за научни изследвания, за приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост. ССА е юридическо лице на бюджетна издръжка и второстепенен разпоредител с бюджетни средства  към Министерство на земеделието и храните.

В периода от 04.07.2008 г. до 28.06.2011 г. Светла Бъчварова – Пиралкова е била председател на управителния съвет на Селскостопанската академия.

Със заповед от 21.07.2009 г. министърът на земеделието и храните е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна. Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13.08.2009 г. Светла Бъчварова-Пиралкова, в качеството си на председател на Управителния съвет на организацията е сключила договор за съвместна научно изследователска и опитно-производителна дейност върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс“АД. Договорът е сключен за срок от 10 години, като „Литекс Комерс“АД е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар.

Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийска градска прокуратура са доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на „Литекс Комерс“АД земеделска земя е от 70 до 80 лева. При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв. В резултат  на сключения от Бъчварова договор, на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева.

Цацаров поиска имунитета на Иван Миховски от ГЕРБ, блъснал жена в Троян

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане в парламента за сваляне на депутатския имунитет на Иван Миховски от ГЕРБ, съобщиха от п...

От прокуратурата напомнят, че законова пречка за наказателното преследване на Светла Бъчварова е обстоятелството, че към настоящия момент тя е депутат. Именно затова Цацаров е сезирал Народното събрание, което трябва да се произнесе по искането за снемане на имунитета ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика