Цацаров разкри дали „Техноимпекс“ е проверявана от прокуратурата

2714
Цацаров разкри дали „Техноимпекс“ е проверявана от прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание изслуша главния прокурор Сотир Цацаров. Той беше поканен на т. нар. "обсъждане (диалог)".

Това стана факт, след като депутатите записаха в правилника си, че  комисията по правни въпроси на всеки три месеца отправя покана до главния прокурор за провеждане на обсъждане, свързано с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи.

Реформаторите искат падане на давност не само за приватизацията

Позиция против инициативата на ГЕРБ за сваляне на давността по отношение на приватизацията изказаха и от коалицията "Реформаторски блок...

По време на днешното заседание всяка една от парламентарните групи имаше право да зададе своите въпроси. БСП се интересуваха от въпросите за приватизацията и давността и евентуална промяна в Конституцията. ГЕРБ зададе още веднъж своя въпрос за приватизацията на "Техноимпекс" и участието на Корнелия Нинова в този процес.

"Според проверка, направена през 2017 година, става ясно, че по "Техноимпекс", където Корнелия Нинова е имала акции, няма данни за престъпление и има изтекла давност, но питането е свързано само с тази приватизационна сделка и не е персонално по отношение на Нинова", заяви главният прокурор по въпроса, с което сложи точка на спора дали е имало проверка по случая.

Спорът дали е проверявана Нинова по сделката за "Техноимпекс" върви вече две седмици. Соцлидерът Нинова каза, че е проверявана 3-4 пъти, ГЕРБ изкара писмо от Цацаров, в което каза, че не е проверявана, а Нинова отново отговори с документи.

В крайна сметка днес (6 декември) Цацаров реши спора. Той каза, че данните, които е извадил за проверка, са от 2001 г., откогато съществува информационната система, а той не знае за предшестващите го проверки. Това обаче било отразено в писмото до ГЕРБ.

Нинова така и не каза за каква сума е продадено "Техноимпекс"

Не, не е безспорно, че няма инвестиции в "Техноимпекс" след приватизацията му. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по темата за л...

Цацаров каза още, че ДАНС е изготвила досие за сделката на Нинова с "Техноимпекс", което е изпратено от Върховния касационен съд на Софийската градска прокуратура. „На 26 май 2017 г. СГП отказва образуване на досъдебно производство и прекратява преписката поради изтекла давност и поради факта, че не са налице данни за престъпление на длъжностно лице“, каза Цацаров.

В комисията той обяви, че има над 700 проверки в прокуратурата, свързани с текстове за приватизация, които са от 2004 г. насам. През последната година преписки за около 20 сделки, изпратени в доклад от ДАНС в прокуратурата, са били прекратени заради изтекла давност. От думите на Цацаров се разбра, че вероятно е имало още случаи, но ДАНС са решили, че няма смисъл да пращат още заради прекратяването им. Докладът на агенцията е бил изготвен по искане на премиера Бойко Борисов през декември миналата година.

"Много неща се чуха и много се изговориха за приватизация. Имаше такива, които с много менторски тон говореха за своята заслуга за приватизацията. Да, приватизацията създаде условията за частната собственост и пазарното стопанство. Но дяволът както обикновено е в детайлите. Проблемът не е в приватизацията, а в измененията на закона впоследствие и на изменения на приватизационните договори. Може да имате перфектен приватизационен договор, но три години по-късно да има анекс към него", каза главният прокурор пред журналисти след заседанието.

Друг проблем, според него, са измененията, които касаят възможността да се участва в работническо-мениджърско дружество (РМД).

Цацаров смята, че трябва да има вариант не за отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията, а възможност държавата да търси разваляне на тези сделки или да търси пълно изпълнение по тях. "Иначе постигат се някакви наказателно правни последици, а последици в собствеността, те са се случили и остават, общо взето."

Бизнесът против ревизия на приватизацията

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) разпространи становище във връзка с идеята на управляващите за премахва...

По време на днешното заседание възникна и въпросът за стената по границата с Турция. "Скоро ще стане ясно дали ще се стигне до повдигане на обвинения, тъй като събраната информация по линия на финансовия контрол и по линия на ДАНС е станала причина за прехвърляне на материалите по делото към Специализираната наказателна прокуратура", отговори Цацаров на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика