Цачева се опитва да спаси от закриване скандалната ДАБЧ

2851
Цачева се опитва да спаси от закриване скандалната ДАБЧ
Снимка: БГНЕС

Покрилата се със скандална слава Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), чийто председател Петър Харалампиев беше арестуван м.г. по подозрение, че е търгувал с документи за българско гражданство, може и да се спаси от закриване. В подкрепа на нейното запазване се изказа правосъдният министър Цецка Цачева на вчерашното заседание на парламентарната комисия за българите в чужбина.

Миналия ноември в разгара на скандала за търговия с паспорти премиерът Бойко Борисов обяви, че агенцията трябва да бъде закрита. Тогава Борисов обясни, че дейностите й могат да се поемат от другите ведомства, които имат отношение към българите зад граница, припомня в. "Сега".

Очаква се конкурс за 30 частни съдебни изпълнители

Очаква се провеждане на конкурс за частни съдебни изпълнители, съобщи правосъдният министър Цецка Цачева пред правната парламентарна ко...

Но министър Цачева се оказа на друго мнение. „Мисля, че агенцията трябва да остане. По-малката щета за държавата е да стъпи върху нещо, което е изградено, което безспорно трябва да се реформира, отколкото да закрием нещо, което го имаме, и тепърва да започнем да създаваме нова структура, или, не дай Боже, да разпилеем дейностите по отделните министерства и да няма по хоризонтала кой да държи връзка на вертикала“, обясни Цачева.

Правосъдният министър побърза да се застрахова, че изказва лично мнение, а крайното решение ще е политическо. С въпроса щяла да се заеме междуведомствена работна група начело с вицепремиера Марияна Николова и с участието на ресорните министри. Отделно щял да се обсъжда другият наболял проблем – за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, за която вече стана ясно, че ще бъде премахната заради критики от страна на Европейската комисия.

Тепърва ще се обмислят мерки, за да се предотвратят случаите, при които лица със съдебни и криминални регистрации взимат български документи. По данни на Комисията за българско гражданство към президентството миналата година са били уличени 18 души, които са успели да се снабдят с български паспорти, като са укрили от властите тъмното си минало.

ДАБЧ може да оцелее, но издаването на удостоверения за български произход, осигуряващи „бърза писта“ за придобиване на паспорт, вероятно ще бъде прехвърлено на друго ведомство. Статистиката на президентството за 2018 г. показва, че 8362 чужденци са се сдобили с наши паспорти, като над половината – 4907, са ги получили на основание произход. Едва 29 души са получили гражданство заради инвестиции, а други 16 са били натурализирани поради особени заслуги към България.

Цецка Цачева: Иванчева сама е поискала да е в ареста в София, а не в Сливенския затвор

"Десислава Иванчева и Биляна Петрова сами са пожелали да останат в следствения арест в София и са отказали да бъдат преместени в сливен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика