Цачева в Румъния: Двете страни трябва да бъдат приети заедно в Шенген

6877
Цачева в Румъния: Двете страни трябва да бъдат приети заедно в Шенген
Снимка: БГНЕС

България отговаря и е изпълнила критериите за членство в Шенгенското пространство в техническо отношение. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на срещата си с председателя на Камарата на депутатите на румънския парламент Валериу Згоня, съобщиха от НС.

По думите й България и Румъния вървят заедно и е важно двете страни да бъдат приети едновременно в Шенген, защото това гарантира по-висока степен на сигурност и за целия Европейски съюз. Положените усилия и постигнатите резултати в областта на правосъдието и борбата с корупцията са видими, отбеляза Цецка Цачева и подчерта, че Механизмът за сътрудничество и проверка спрямо България и Румъния трябва да бъде свален.

Бих искала да изразя задоволството си от факта, че румънският парламент одобри закон, с който 24 май е провъзгласен за Ден на българския език, посочи председателят на Народното събрание. Цецка Цачева допълни, че благодарение на двустранните отношения между двете държави, основани на евроатлантическите ценности, добросъседството и взаимния интерес, България и Румъния се превръщат в регионални лидери в Югоизточна Европа.

По отношение на увеличения бежански и миграционен натиск Цецка Цачева заяви, че с всичко, направено за по-голямата сигурност на външните граници на ЕС, "гласът" на България и Румъния ще бъде по-добре чут в европейски план.

Председателят на Камарата на депутатите на румънския парламент Валериу Згоня отбеляза, че двете държави имат общ път. Трябва да извлечем ползи от двустранното си сътрудничество и да продължим да бъдем добри и надежни партньори в рамките на Обединена Европа, добави той. По време на разговора Валериу Згоня предложи създаването на меморандум за разбирателство между българския и румънския парламент с цел формиране на общи позиции по въпроси от ключово значение в регионален и стратегически аспект.

В рамките на посещението си в северната ни съседка председателят на парламента Цецка Цачева проведе официален разговор и с председателя на Сената на румънския парламент Калин Попеску Таричану. Двамата бяха единодушни за необходимостта от интензивно партньорство за реализацията на мащабни проекти в сферата на икономиката и инфраструктурата.

Цецка Цачева и Калин Попеску Таричану споделиха общите цели на България и Румъния в осъществяването на инвестиции по линия на трансграничното сътрудничество, Дунавската стратегия, Черноморската синергия, както и на такива, способстващи за развитието на граничните райони на двете страни.

В състава на българската делегация са заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов (ПГ на Реформаторски блок) и депутатите Ангел Найденов (ПГ на БСП лява България), Айдоан Али (ПГ на ДПС), Красимир Богданов (ПГ на Патриотичен фронт) и проф. Борислав Борисов (ПГ на АБВ).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика