X
 
 

Ченалова излезе от ареста срещу парична гаранция от 8 хиляди лева

Съдия Румяна Ченалова напуска ареста, съобщи БНР. След петчасово среднощно заседание Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата за постоянния ѝ арест и я освободи срещу парична гаранция от 8 хиляди лева. Ченалова има три дни, за да внесе сумата.

Съдия Веселина Ставрева видя в събраните дотук доказателства данни за документно, но не и за престъпление по служба. Според нея обаче в свидетелските показания се съдържали и твърдения за взет от Ченалова подкуп, които разследващите не са изследвали.

Прокуратурата може да протестира решението пред Софийския апелативен съд.

Съдебното заседание протече при засилени мерки за сигурност. Деветнайсет тома са събраните доказателства по делото срещу Ченалова, предаде БНР.

Заради запознаването с тях, първо от съдията по делото Веселина Ставрева, а после и от доскорошната й колежка Румяна Ченалова, заседанието на съда започна със закъснение около 20:30 часа.

Ченалова е разследвана, заради длъжностно и документно престъпление. Тя беше задържана след няколко неуспешни опита да бъде призована, за да й бъде повдигнато официално обвинение. Прокуратурата, каквато е обичайната й практика напоследък, представи в началото на заседанието нови доказателства, както и справки за водени срещу Ченалова други разследвания и нейни криминални регистрации. Подробности не бяха разкрити.

Нейни адвокати са брат ѝ Станимир Ченалов и Огнян Митев. Обвиняемата съдийка обаче активно участва в защитата си.

Двамата прокурори отстояваха тезата си, че заради високата обществена опасност на извършеното от Ченалова престъпление тя трябва да остане в ареста. Беше представена и жалба от Ченалова срещу "незаконното" й, по нейните думи, задържане. Един от прокурорите разказа и подробности около едно от обвиненията срещу съдия Ченалова, като каза, че според свидетели тя е договаряла цена за свое решение по определено търговско дело, както и че за да се стигне до това решение, е накарала един от съдебните секретари да запише факти по делото, които всъщност не са били произнасяни по време на съдебното заседание, предаде БНР.

БГНЕС припомня, че на започналото в четвъртък дело срещу скандалната съдийка Румяна Ченалова, прокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража.

Мотивите на прокуратурата са, че Ченалова може да се укрие или да извърши друго престъпление. Като причина за това от прокуратурата посочиха държанието на подсъдимата след връчването на призовката й. Като други причини бяха изтъкнати финансовите възможности на обвиняемата, дългогодишният й магистратски опит, контактите, които има и биха и позволили да повлияят на свидетелите по делото

Ченалова влезе в съдебната зала, прикривайки с дрехата си белезниците на ръцете си.

Седем съдии от Софийския градски съд си направиха отвод по делото за мярката за неотклонение на съдия Румяна Ченалова. Делото е разпределено на 5-ти състав с председател Веселина Ставрева.

Повече от 4 часа бяха необходими на съдебния състав, както и на адвокатите и на самата Ченалова да се запознаят с документите. Материалите са събрани в 19 тома.

Заседанието през нощта продължи над 5 часа.

Пред залата, където се гледа делото в четвъртък бе и семейството на убития през 2009 г. пред дискотека "Соло" млад хокеист Кирил Въжаров. Нищо не искам, искам само да я видя на банката в съда с белезници, каза родител на Въжаров. Като първоинстанционен съдия в наказателното отделение на СГС, Румяна Ченалова оправда подсъдимия за убийството Илиян Тодоров, който по-късно избяга, въпреки че беше получил осъдителна присъда от ВКС.

По-рано в четвъртък Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд искането за задържане под стража на Румяна Ченалова. Съдийката е обвинена в длъжностно и документно престъпления.

Ченалова бе обявена за издирване във вторник (14 април), след като няколкократно тя и брат й Станимир Ченалов, който е неин адвокат, не се явявали при следовател, за да й бъде повдигнато обвинение. По-късно същия ден Ченалова се явила в сградата на ДАНС и била арестувана. Въпреки че от прокуратурата подчертаха, че ще съобщят обвиненията й, след като бъдат повдигнати, това така и не се случи. Мълчание запази и адвокат Ченалов. "Следствена тайна са", каза той.

Срещу Ченалова са повдигнати две обвинения - за престъпление по служба и за документна измама. По непотвърдена информация става дума за гражданско дело по искова молба на "ОЕТ - Обединени енергийни търговци" ООД, по което ответник е НЕК ЕАД. Съмненията са, че е подправила протокол от заседание, като вписала неверни изявления. Срещу Ченалова има и висящо разследване за престъпление по служба. Според запознати то е за казуса "Белведере", който даде повод на френския посланик да заяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки". За него не й е повдигнато обвинение.

ВСС отстрани Румяна Ченалова от длъжност "съдия" в Софийски градски съд за срок от 6 месеца на 22 януари.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Азис ако беше главен прокурор , щеше да има правосъдие .Каквото и до се прави в ТУЙ държава Булгаристан , няма ли правосъдие което е основата на всяка държава нищичко положително не мое да се очаква дори .
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  не разбрах какво общо има първото изречение, но с другото съм съгласен!
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Ами вероятно първото изречение означава , че дори и доказани психопати като Васко медераса вероятно имат мъничко добро и чувство за справедливост отколкото европолитиците на България , съдебните работници и така нататък. Аз съм съгласен , че Васко медераса е по удачен и всеки един Главен прокурор на днешна Р. България. Той разбира се е крайно неудачен за каквото и да е било , а най вече да пее с г виж още ›› розният му и отвращаваш глас. Защо я арестуваха ? Първо да я бяха питали ? Дай 8000 лева и ако няма тогава. ГРОЗНИ ЦИРКОВЕ НЕНУЖНИ
  : 0 !