ЧЕЗ ще проучи възможността България да участва в сделката

1738
ЧЕЗ ще проучи възможността България да участва в сделката
Снимка: БГНЕС

Чешката компания ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделката. Това съобщи чешкото издание Lidové noviny, цитирайки говорителят на компанията Алице Хоракова.

Горанов: Може да се мине без държавата да се върне в ЧЕЗ

Не ми е известно някой да стои зад Гинка Върбакова. Абсурдни са твърденията кои стои зад нея – нека видим има ли някакви ясни док...

"През последната година българското правителство не е показало официално да има интерес към сделката", казва още Хоракова

Според изнесените данни екип от адвокати ще проучи всички хипотези около сделката, след което ще бъде обявено и крайното решение. Междувременно договорът на Гинка Върбакова остава в сила, защото в него има записани редица срокове.

"Няма никаква официална следа чешката компания ЧЕЗ да е предлагала на българското правителство да участва в изкупуването на активите ѝ в България", заяви от своя страна днес (9 март) финансовият министър Владислав Горанов.

"Това не е продажба на кола. Ако са имали сериозни намерения, вероятно има писмена кореспонденция", каза Горанов. Той посочи, че и ресорният за енергетиката министър Теменужка Петкова не е виждала такава кореспонденция. Преди дни и вицепремиерът Томислав Дончев отрече твърденията на вицепрезидента на борда на чешкото дружество Томаш Плескач, че сделката е предлагана на българската държава.

Таско Ерменков смята, че нито ГЕРБ, нито БСП стоят зад сделката с ЧЕЗ

Убеден съм, че нито партия ГЕРБ, нито БСП стоят зад сделката, могат да стоят отделни мастити фигури, но партиите като такива, силно се ...

"Ако чешкият мениджър е водил такива консултации, трябва да каже с кого, ние нямаме данни", допълни Горанов. 

Финансовият министър повтори позицията си, че не е нужно държавата да става съсобственик на кандидат - купувача "Инерком", защото тя има достатъчно инструменти да контролира електроразпределителните дружества. Той допълни, че "истерията е прекомерна и ненужна". "Ако договорът с "Инерком" се провали, същите въпроси ще стоят на дневен ред и при следващия кандидат - инвеститор, какъв е капацитетът му и какъв е произходът на капиталите му", каза Горанов.

"Държавата няма да прави отстъпки на ЧЕЗ за извънсъдебно решаване на арбитражния спор, ако влезе в сделката", каза финансовият министър и подчерта, че подобни хипотези са спекулативни.

В отговор на въпрос за очакваното днес решение на мениджмънта на ЧЕЗ дали да допусне българската държава като участник в сделката коментира, че при покана от Прага "трябва да изчетем тези 15 кг документи, защото трябва много внимателно да знаем с какво се ангажираме" и допусна, че "няма да ни го предоставят току така".

Овчаров: Сделката за ЧЕЗ е замислена като една тайна продажба

Сделката за ЧЕЗ е замислена като една тайна продажба на абсолютно неизвестни хора, зад които стоят определени личности, със съдействиет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com