X
 
 

ЦИК напомня - гласуващите в чужбина няма да могат да ползват преференция

660 0
ЦИК напомня - гласуващите в чужбина няма да могат да ползват преференция
Снимка: БГНЕС
Българите, които ще гласуват в чужбина на предстоящите предсрочни парламентарни избори, няма да могат да използват преференция. Освен това те няма да могат да гласуват за независими кандидати, които опитват да влязат в парламента през многомандатен избирателен район. За тези текстове в Изборния кодекс напомниха от ЦИК при представянето на бюлетините вчера (23 февруари).

Причината за невъзможността да се избира с преференция при вот от чужбина е, че страната е разделена на 31 многомандатни района и че във всеки от тях ще има отделна листа с кандидати на различните формации. И понеже не съществува район "Чужбина", гласовете на избирателите там ще се разпределят между листите на избраните партии и коалиции, припомня в. "Сега". Създаването на район "Чужбина" дълго време бе обсъждано в миналия парламент, но в крайна сметка той не бе създаден.

Единодушно Конституционният съд отмени задължителното гласуване

Конституционният съд (КС) единодушно на практика отмени задължителното гласуване. Решението е било взето с 11 гласа. От днешното заседа...

По отношение на независимите кандидати от многомандатните райони положението е следното - когато в определен такъв район има регистриран независим кандидат, неговото име ще се поставя под имената на останалите политически сили. В бюлетината за България имената на партиите, участващи във вота, ще бъдат разположени от лявата страна. В случай че съдът уважи жалбата на Николай Бареков името на партия "Презареди БГ" да не бъде включвано в бюлетината, квадратчето с №15 трябва да остане празно.

Участниците в надпреварата на 26 март са 4732 във всички 31 избирателни района в страната, обяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Числото може да се промени, ако постъпи заявление за заличаване на регистрация или нечия регистрация бъде обявена за невалидна след проверка.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители