Цонев играе роля на демократ - хубаво било, че Радев налагал много пъти вето

1335
Цонев играе роля на демократ - хубаво било, че Радев налагал много пъти вето
Снимка: БГНЕС

Не мисля, че президентското вето върху промените в Закона за банковата несъстоятелност (бел. ред. – Закона на Пеевски за КТБ) има нещо общо със скандала между Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Цонев определи като положително явление факта, че Румен Радев налага толкова много пъти вето на различни закони, защото това показвало активност и на държавния глава. Явно качеството на законодателния процес е спаднало, щом се налага президентът да се намесва толкова често, каза депутатът, който обаче не се съгласи директно, че това обстоятелство се отнася и за законопроекта на Пеевски за КТБ. Съвносител на този законопроект е и Цонев, който не пропусна да каже пред Нова телевизия, че е гласувал за Румен Радев, има високи очаквания към него и дотук той ги изпълнява.

Радев върна на парламента и закона на Пеевски за КТБ

Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстояте...

Народният представител защити законопроекта заради направените цесии след фалита на КТБ, които не са били одобрени от съда, а квесторите вече са заличили обезпечения заради направени цесии. Законопроектът защитавал възможността да има съдебно решение дали някоя цесия е редовна и съответно обезпечение, което иначе би трябвало да се търси, всъщност вече не трябва да се иска, щом съдът е узаконил всичко.

Този закон дава само няколко правни способа повече да направят осребряването на масата на несъстоятелността на КТБ, увери Цонев. Той направи и друг уверение – че едва ли президентът ще почувства медиен дискомфорт заради ветото.

Работим върху това да се внесе повече яснота върху мотивите за законопроекта и да отговорим на президента с колко ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ заради закона, макар че е трудно да се изчисли какъв ще е изходът на множеството съдебни дела по цесии, каза още Цонев. Той заяви и, че Делян Пеевски вече е коментирал достатъчно скандала между Радев и Борисов относно личността на "младия успял депутат", но коментира, че не бива да има такъв тон между институциите. Тонът между Борисов и Радев не е в полза на българските граждани – ние, от ДПС, си водим политика и това не ни пречи, но не е добре за държавата, беше тезата на Цонев.

И още политика

ГЕРБ и ДПС се прегърнаха окончателно и законът на Пеевски за КТБ вече е факт

Напълно очаквано законопроектът на Делян Пеевски за изменение на Закона за банковата несъстоятелност беше приет от Народното събрание и...

Непрекъснатите предсрочни избори не носят стабилност, не се случват дълбоки реформи – коледният подарък от страна на Ахмед Доган е точно възможността да няма постоянно люшкане и опити на всяка партия, изпаднала в опозиция, да предизвика предсрочен вот, обясни още депутатът от ДПС.

По въпроса със свалянето на Валери Жаблянов от зам.-председателския пост на Народното събрание, Цонев повтори, че не може основание за свалянето на Жаблянов да бъдат изказвани позиции от него в качеството му на депутат. Има двоен стандарт на ГЕРБ – ако Народният съд е такова престъпление, същото е и Възродителният процес, подчерта Цонев. И припомни, че депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев като председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека към Народното събрание казал, че "някакви там хора протестирали и се самонаранили" – защо той не подаде оставка? Затова нямаше как да подкрепим свалянето на Жаблянов, посочи Цонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика