Цветанов и Нинова в битка кой ще пребори корупцията. Управляващите готови за пълен мандат

4079
Цветанов и Нинова в битка кой ще пребори корупцията. Управляващите готови за пълен мандат
Снимка: БГНЕС

С гръмки речи от парламентарната трибуна започна новия политически сезон в парламента. Впечатление направи, че двете основни партии в Народното събрание - ГЕРБ и БСП поставиха борбата с корупцията сред основните си приоритети.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов призова депутатите да работят заедно за по-добрата интеграция на България в европейските структури.

В декларация от името на групата Цветанов категорично заяви, че мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е готово да изкара пълен 4-годишен мандат, а управленската им програма е изготвена в духа на прагматизма. "Нужно е народните представители да успеем да работим заедно и да не забравяме, че направеното в името на хората е най-големият политически дивидент. Много по-голям от самоцелното политическо противопоставяне, обричащи ни на застой, което ни прави и непродуктивни", посочи още Цветан Цветанов.

По думите му присъединяването на България към Шенген и еврозоната остават основен приоритет на правителството и мнозинството.

"Дипломатическите ни ходове бяха подкрепени от европейските лидери. Еднозначно положителна беше оценката за съвместните ни дипломатически усилия с Македония“, отбеляза председателят на групата на ГЕРБ.

ГЕРБ: БСП заговорят ли за справедливост, някой от партията вече краде

Не сме коментирали дали Корнелия Нинова е виновна за „Цанков камък“. Искам дебело да подчертая: изобщо не ни притеснява, че...

"За да получим доверието на европейските структури и лидери е нужно да покажем, че си вярваме помежду си. Българският избирател няма да прости нито на управляващи, нито на опозиция евентуалното пропиляване на шанса България да подобри имиджа си в Европа“, каза още Цветан Цветанов.

Той обеща партията да работи в съгласие с останалите за приоритетите на страната. По думите му до края на годината трябвало да се приеме антикорупционният закон. Предизвикателство обаче, по думите му, остава контролът по прилагането. За ГЕРБ приоритет е борбата с престъпността, интеграцията на бежанците. Добро и устойчиво законодателство е амбицията на управляващата партия в този сезон.

Практическо ориентирано образование и подготвени учители, както и борба с детската агресия, са също основни теми за ГЕРБ. Здравеопазването също влиза като приоритет в програмата на управляващите. "Съединението прави силата", припомни Цветанов надписа над НС и с това приключи изказването си.

След него думата взе соцлидерът Корнелия Нинова.

ГЕРБ: Нинова не е участвала в корупционни схеми? Да си опресни паметта!

Лъжи. Така депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов, Цветан Цветанов и Десислава Атанасова определиха изявленията на "червения" лидер Корнелия...

Що се отнася до вътрешната политика има много нерешени проблеми, посочи Нинова. "Искаме да поставим акцент върху намаляване на бедността и повишаване на доходите. Днес вече имаме и работещи бедни. Близо 2 млн. българи живеят на прага на бедността", посочи Нинова.

"Да се назовават истинските проблеми", призова тя. 

До края на годината от левицата ще предложат нов закон за банката за развитие, който трябва да стимулира малкия и среден бизнес. Приоритет за БСП е антикорупционното законодателство. "Да спрем истински, а не с имитации корупцията", настоя Корнелия Нинова.

По думите на лидера на опозицията червените имат една стратегическа цел и тя е повишаване на доходите и намаляване на бедността. "Днес вече имаме и работещи бедни - един на всеки десет", каза Нинова.

Тя посочи, че усилията на управниците трябва да са насочени към образованието, икономиката и борбата с корупцията, за да има успешна борба с бедността. Корнелия Нинова нарече "силови" мерките на ГЕРБ за връщане на отпадналите деца в училище. БСП щяла да предложи промени в Закона за предучилищното и училищното образование с акцент върху отпадащите от училище. Ще се заложат и минимални прагове за заплащане в сектор "Наука". Друго предложение ще е "един учебник - един клас".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика