Да си спомним за Петър Дертлиев

35319
Да си спомним за Петър Дертлиев
Снимка: Getty Images / Guliver

Днес се навършват 13 години от смъртта на емлематичния български политик Петър Дертлиев.

Паметта на "Патриарха на социалдемокрацията", както го нарече от
парламентарната трибуна депутатът от левицата Георги Анастасов,
беше почетена с минута мълчание преди началото на днешното извънредно заседание на парламента.

Заснеха момента, в който човешката душа напуска тялото

Какво става когато човек умира? Имаме ли душа? Какво се случва с нея? Руският учен Константин Коротков е уловил и запечатал момента, в ...

Дертлиев е роден на 7 април 1916 година. По образование е лекар - завършва медицина през 1941 година. През 1938 г. е следствен за нелегално печатане на материали по време на изборите.

След 9 септември 1944 г. е член на комитет на Отечествения фронт (ОФ) в Софийския университет и в Медицинския факултет. Секретар е на Съюза на социалистическата младеж.

През 1946 г. за опозиционна дейност срещу налагащия се комунистически режим е изпратен в лагер „Росица“. Същата година бива избран за народен представител във Великото народно събрание. През 1948 г. депутатският му имунитет е отнет, а Дертлиев бива осъден на десет години затвор „за контрареволюционна дейност“. Излежава ги в лагерите в с. Венчан и Белене (на 2 пъти), Плевенския затвор, наказателното отделение и в затвора за рецидивисти в Пазарджик.

След политическите промени от 1989 г. става инициатор за възстановяването и пръв председател на възстановената Българска социалдемократическа партия (БРСДП). През 1990 г. е кандидат за президент, но БСП не приема кандидатурата с мотива, че е краен антикомунист. Дертлиев подписва новата конституция и не се съгласява с позицията на 39-те народни представители, напуснали парламента. Изважда БРСДП от СДС през 1991 г. и се опитва да създаде политически център, алтернатива на БСП и СДС. Привлича бивши членове на БСП /от СДК "Европа"/ в Социалдемократическия съюз към БСДП. Опитва се да сформира силно социалдемократическо ядро, около което да се обедини политическият център, и до голяма степен постига това със създаването на Съвет за сътрудничество с участието на Алтернативната социаллиберална партия, Гражданско обединение за републиката, Зелената партия, ПК Екогласност и др. Винаги е бил категорично против коалиция с БСП. През 1994 г. е пръв председател на ротационен принцип на Политически съюз Демократична алтернатива за републиката (ДАР)

Създадоха устройство, което изчислява кога човек ще умре

Всички се вълнуваме от това, кога ще умрем, колко още години живот ни остават, дали ще се разболеем скоро от някакво тежко заболяване и...

В началото на заседанието председателят на парламента Михаил Миков информира депутатите за постъпилото на 1 ноември искане на главния прокурор за сваляне на имунитета на Цветан Цветанов от ГЕРБ. Народното събрание започна работата си с първо гласуване на два проекта за промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове, предаде БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика