X
 
 

Дадоха ход на проектите за повече справедливост в наказанията при тежки престъпления

1562 0
photo of Дадоха ход на проектите за повече справедливост в наказанията при тежки престъпления
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Правната комисия на парламента прие за първо четене четирите законопроекта, предвиждащи ограничаване на съкратеното следствие за тежките престъпления и съответно – на възможността за автоматично намаляване на наказанията. Проектите на БСП, ВМРО и Воля предвиждат това чрез промени в Наказателно процесуалния кодекс, докато този на ГЕРБ – чрез промени в Наказателния кодекс.

„Дали промени в НПК или НК - категорично – да“, заяви при обсъждането главният прокурор Сотир Цацаров. „Предлаганото ограничаване на приложното поле на съдебното следствие категорично трябва да бъде прието“, заяви той и подчерта, че има натрупани случаи, които показват несправедливостта на сегашната разпоредба.

Данаил Кирилов: Трябва да има съкратено съдебно следствие

Депутатите от ГЕРБ внасят законови промени, които предвиждат запазване на института на съкратеното съдебно следствие, но и отговорят на...

„Трябва да изберем бърз срок или чувство за справедливост. В Наказателния процес трябва да се дава баланс между тези две ценности. В конкретния случай обаче не ги дава . Трябва да предпочетем по-високата ценност – справедливостта“ , подчерта Цацаров.

Той заяви категорична подкрепа за трите законопроекта - на БСП, ВМРО и на Воля, които по същество са идентични. „Ние предлагаме да възприемете становището, което предлагат те - съкратено съдебно следствие да не се прилага при причиняване на смърт и тежка телесна повреда. Това е радикалният подход“, посъветва главният прокурор депутатите от комисията.

Като допълнителен аргумент Цацаров отбеляза, че промяната в НК ще постави въпроса за по-благоприятния наказателен закон – ще се окаже действащият, който трябва да бъде прилаган по висящите производства. По този въпрос правосъдният министър Данаил Кирилов заяви: "Действително сме в риск съдът за един период от време да бъде в ситуация да съобразява кой е по-благоприятни закон. Нека го съобразява. Това ще е кратък период, а вие като законодатели решете въпроса – като ограничите хипотезите“.

В хода на обсъждането, от страна на ВКС изразиха резерви по трите проекта за промени в НПК, че с предлаганите промени ще  задължат съдилищата да проверяват пълния обем доказателства. "Ако бъдат приети трите законопроекта, независимо, че не изискват преки финансови разходи, трябва да се отчете, че в процеса на разглеждане на делата ще бъдат правени многократно по-високи разходи", отбеляза Галина Тонева от ВКС. Тя изрази и съмнения доколко чувството за справедливост ще бъде възстановено с предлаганите текстове. "Това е субективно чувство. Пострадалите винаги ще бъдат недоволни, независимо от присъдата, защото тя никога няма да е достатъчно сурова и справедлива", добави тя. 

Пострадали от тежки престъпления искат доживотен затвор без замяна

Доживотен затвор без право на замяна искат близки на жертви на тежки престъплени. Над 15 хиляди души се подписаха под искането за пром...

Дискусията премина в присъствието на пострадали от съкратеното следствие близки на потърпевши и жертви на тежки посегателства.

Ще има и гражданско неподчинение, ако не се приеме закона, заяви Милка Георгиева, държейки снимката и раничката на малката Кристи. "Искам доживотна присъда без право на замяна на Мартин Трифонов от Сливен, който уби Кристин Георгиева - тя щеше да бъде първи клас, а не прекрачи първия учебен ден. Донесох подписката в раничката й, за да видите вие и да съчувствате. Искам възмездие и справедливост", заяви тя.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители