Дайнов: Има опит за заобикаляне на президента и отслабване на мажоритарния елемент

6499
Дайнов: Има опит за заобикаляне на президента и отслабване на мажоритарния елемент

Изглежда, че президентът се натъква на може би неочаквано от него отпор в Парламента на трите въпроса, които иска да зададе на всенародно допитване. Това каза пред БНР политологът Евгений Дайнов, който коментира заседанието на Народното събрание. Депутатите поискаха редакция на предложените от президента въпроси за изборните правила от някои от партиите. Накрая се реши да има референдум, макар и само с един от предложените 3 въпроса на държавния глава. 

"Създава се впечатление, че има някакъв опит за заобикаляне на президента и освен това има някакъв опит не само за засилване на мажоритарния елемент в гласуването, но и за рязкото му отслабване. Ако не се гласува мажоритарен елемент в референдума и ако минат поправките, предложени от ДПС, които обезсмислят подреждането на листи от хората, в крайна сметка започва да мирише на някаква сделка", смята Дайнов.

Цветанов: Референдумът се обезсмисля

"Референдумът само с един въпрос се обезсмисля", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ, след като депутатите отхвърлиха ...

ДПС се върна в играта с помощ по ГЕРБ, а те нямат инициативата да правят тези неща без да поискат нещо, допълни Дайнов. Той коментира и предложението на ДПС мажоритарно да се избират 240-те народни представители. 

"Последното, което трябва на ДПС, е разбунтувал се техен политически електорат, които без друго от към турска съставна част доста намаля през последните години, заместен от ромски гласове. Последното, което им трябва, е да си помислят техните избиратели, че могат да избират мажоритарно и да преподреждат листи. ДПС си мислят, може би, че минават в контраатака и започват да контролират цялата игра", казва политологът. 

Според Дайнов с действията си народните представители изпращат сигнал до президента да не си мисли, че е чак толкова важен и че продължава да е изразител на гражданското общество, какъвто той се позиционира през последните години, както и да не си мисли, че може да пребори партийната машина. 

Евгений Дайнов не се ангажира с точна прогноза предстоящите местни избори предвид сложната политическа ситуация в момента, но сподели, че местните избори са характерни с това, че всички казват, че са спечелили.

Решено: Ще има референдум, но само с 1 въпрос - за електронното гласуване

Референдум, макар и само с един въпрос, ще има, предаде БГНЕС. След 15-минутната почивка Народното събрание гласува решение да се про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика