Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДБ не вижда признаци за съгласие около идеята си за КЕВР

27 юли 2022, 16:43 часа • 1511 прочитания

 

ДБ не вижда индикации за съгласие около предложението си за КЕВР

"Демократична България" не вижда признаци за съгласие около идеята си за КЕВР. Това стана ясно от думите на народния представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев в изявление пред журналисти в парламента по повод казуса с КЕВР, който възникна след като Конституционният съд обяви за противоконституционен избора на председател на регулатора. 

"За да не предизвикаме криза с това, че няма председател на КЕВР, ние внесохме предложение, което може да мине през Народното събрание за няколко дни стига депутатите да имат доброто желание това да се случи", смята Мирчев. 

Стана ясно, че от "Демократична България" предлагат изменение в Закона за енергетиката. "Това предложение гласи да могат членовете на КЕВР да избират помежду си председател, когато няма действащ такъв и действащо Народно събрание. Това е съвсем логично и ще спаси страната от непредвидими последствия, че с разпускането на този парламент, да няма шеф на КЕВР", обясни Мирчев. 

Според него липсата  председател на регулатора означава огромни загуби за страната. "Трябва да излезем от тази ситуация. Тук трябва да се подходи държавнически, а не да се преследват партийни интереси", каза Мирчев. 

Той заяви, че не коментират възможността Иван Иванов да оглави КЕВР след неговото волеизявление, че няма такова желание. 

Мирчев бе попитан дали има съгласие около законопроекта на "Демократична България". "Надявам се да получим съгласието на парламентарните групи. Сега на енергийна комисия ще разгледаме и тази тема", заяви още Мирчев.

Той поясни, че няма индикации за съгласие около този законопроект. "Разговори сме водили, надяваме се да има разбиране и да постигнем съгласие в рамките на утрешния ден", добави депутатът от "Демократична България". 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес