ДБ пак призова Фандъкова да забрани "Безсмъртния полк": Не може да се веят знамена на агресора

2234
ДБ пак призова Фандъкова да забрани "Безсмъртния полк": Не може да се веят знамена на агресора
Снимка: БГНЕС

Групата на „Демократична България“ в Столичния общински съвет призова кмета на София Йорданка Фандъкова да не допуска „терористични манифестации“ в града. Поводът за това е обявеното провеждане на шествието на „Безсмъртния полк“ у нас за втора поредна година.

Това е руска традиция, с която се отбелязва Денят на победата на СССР над нацистка Германия във Втората световна война (9 май). По-интересното е, че Русия се отказа от марша, но не и страната ни. Безсмъртният полк - България съобщи, че ще има марш с портрети на героите, защитили България, Европа и света от "лапите на фашизма и нацизма".

"До този момент координатори и приятели на Безсмъртния полк са заявили шествия в почти всички областни и по-големи градове, в градчета и села на България", пишат организаторите.

Включват се още Координационен съвет на руските съотечественици в България, Федерация „Съюз на съотечествениците“, Движение „Че Гевара“ – България, Български антифашистки съюз, Съюз на ветераните от войните на България, Национално движение „Русофили“, Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Фондация „Устойчиво развитие за България“, Сдружение „Александър Невски“, Форум „България-Русия“, Национално сдружение „Заедно с Русия“ и други, пише в официалното съобщение. То подсказва, че ще се издигат руски знамена въпреки случващото се в Украйна и агресията на Москва.

"Навръх Деня на Европа български еквивалент на т.нар. „безсмъртен полк“ отново се кани да проведе шествие в чест на Червената армия – окупатор, настанила се в България на 9 септември 1944 г. и довела на власт комунистическия режим, обявен за престъпен от българското Народно събрание", пише групата на ДБ в СОС в своя позиция.

Срам ме е от вас, внуци: В Русия арестуваха участник в „Безсмъртния полк“ (СНИМКА)

В руския град Новосибирск местен жител беше задържан на шествието на Безсмъртния полк заради носените от него плакати. Владимир Салтев...

Миналата година този военен парад бе забранен в много държави заради войната, която Русия води срещу Украйна, като кметът на Рига дори го нарече „фестивал на смъртта“.

"Въпреки нашия призив към г-жа Фандъкова, миналата година този срамен фестивал се проведе. Столичният кмет позволи знамена със сърп и чук, символи KGB и Z, руски знамена, портрети на убийците Путин и Рамзан Кадиров, да манифестират в центъра на София. Убедени сме, че има несъмнени данни, че мероприятието е насочено към насилствено изменение на конституционно установения ред и/или срещу териториалната цялост на страната. Доказателство за това се съдържа в обявлението за събитието: „Единствените знамена, които са разрешени при провеждането на полка са знамената на България, Русия, на Победата и на СССР"", допълват от ДБ.

"Призоваваме г-жа Фандъкова да бъде на висотата на своите правомощия като кмет на европейска София и да не допусне терористични манифестации в нашия град", завършва становището им.

ОЩЕ: От страх Русия пренебрегва ветераните си - отменят шествието на "Безсмъртния полк" на 9 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика