ДБ: Планът за възстановяване поощрява неефективното харчене на евросредства

2158
ДБ: Планът за възстановяване поощрява неефективното харчене на евросредства
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Предвиденият в проекта на национален план за възстановяване и устойчивост на България модел на финансиране не води до създаване на реална икономическа или социална стойност и поощрява неефективното харчене на европейски ресурси, което пречи на развитието на България. Около това мнение се обединиха участниците в онлайн дискусия при съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов, посветена на финансовите инструменти за реализация на целите на Плана. В разговора участваха и евродепутатът Радан Кънев, съпредседателят на “Зелено движение” Владислав Панев и Юлиана Николова, директор на портал „Европа“ и фондация „Център за модернизиране на политики“.

“Това, което виждаме е един план, който не просто има големи пропуски в структурите си. В него отсъства политиката, дългосрочната стратегия, визията за стратегия. По общи наблюдения половината от него отива за строителство, защото от това включително можем да крадем. И не се правят никакви усилия да се мине към философията, която мобилизира допълнителен ресурс от частния сектор, допълнителни инвестиции”, заяви Христо Иванов.

Христо Иванов: Образованието в Плана за възстановяване е сведено до комсомолски клишета

Образованието е ключовият инструмент за модернизация на страната и трябва да е централна тема в Плана за възстановяване и устойчивост, ...

Участниците в дискусията коментираха, че в плана няма и намек за плавно преминаване от грантове и субсидии към финансови инструменти и гъвкави кредитни механизми. Това според тях е пречка пред изпълнението на ефективни проекти, които да създадат реална добавена стойност за българската икономика.

"Еврофондовете често са зло и не може политиката на властта да се върти около тях, както наблюдаваме от 2007 г. насам. Те могат да да са полезни, но могат и да установяват монополи, да помагат на автократи да узурпират властта за години напред, да купуват медии - това го виждаме в България. Няма държава, която да е станала богата с безплатни пари. Това е вредно пристрастяване, защото кара десетки хиляди умни хора да се занимават с писане на глупави проекти, вместо да създават полезни продукти”, заяви Владислав Панев.

Според Радан Кънев е необходим анализ на пораженията, нанесени на икономиката от коронавируса, и реализация на последващите мерки повече с финансови инструменти, а не с преки грантове. По думите му на грантове може да се заложи в тези сфери, които пряко са насочени към хората, включително образование.

Юлиана Николова критикува плана заради логиката му, подчинена на разбирането, че се дават едни пари, които трябва да бъдат усвоени, вместо да се мисли какви са нуждите на България, какви са целите и за тях да се търси финансиране. “Изискването към документа е да има реформи. Аз си направих труда да изведа реформите в този план и трябва да ви кажа, че е жалка картинка, повече от жалка. Според този план здравеопазването ни не се нуждае от реформа”, заяви Николова. Тя посочи, че въпреки че коронакризата показа пробойни в системата на здравеопазването, в плана не се предвижда реформа на системата за доболничната помощ например. Според нея основен недостатък на планиращата администрация е, че не може да говори с частния сектор. Като пример тя даде темата за кръговата икономика, която в Плана е обхваната чрез начини за стимулиране на държавната НЕК или МВР, но не и към бизнеса.

ДБ представи е-платформата си за честни избори и паралелно преброяване

Демократична България представи дигиталната си платформа за честни изработи и паралелно преброяване, която разработва за предстоящите п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика