ДБ: Токът за бита да не поскъпва до юли и оставка на директора на "Булгаргаз"

4290
ДБ: Токът за бита да не поскъпва до юли и оставка на директора на "Булгаргаз"
Снимка: БГНЕС

Демократична България“ се обяви за запазване на цените на електрическата енергия за домакинствата до юли, като в същото време се предвидят компенсации и защитени цени за бизнеса. Това се казва в становище на обединението по енергийни въпроси.

В същото време „Демократична България“ настоява за оставката на изпълнителния директор на „Булгартгаз“ Николай Павлов, тъй като държавната компания отказва да купува азерски газ.

„Булгаргаз“ отказва да купува азерски газ в пълните му обеми, измисляйки си постоянно оправдания. Недовзетият азерски газ вече надхвърля 700 куб. м., а той е над 5 пъти по-евтин от руския. В същото време „Булгаргаз“ няма пари да плати внасяния газ и заплашва столичната „Топлофикация“, че ще спре да ѝ подава суровината“, се казва в позицията.

„Демократична България“ настоява за спешни мерки за оздравяване на пазарната среда и правила за търговия на енергийната борса, както и отпадане на доминиращото пазарно положение на Българска независима енергийна борса на свободния пазар.

„Всички пазарни участници – потребители, производители, търговци трябва да получат възможността да търгуват свободно, в конкуренция, дългосрочно, в рамките на общоприетите европейски правила на енергийния паз“, се казва още в становището.

Ето и пълният текст на позиция:

1. „Демократична България“ подкрепя предложението на служебното правителство през държавния бюджет да бъдат компенсирани заради високите цени на електроенергията всички стопански потребители с 50 лв./МВтч за консумирана енергия. В същото време, считаме че това е крайно недостатъчно и конюнктурно, затова предлагаме чрез промяна в Закона за ограничаване изменението на климата, бизнесът да бъде компенсиран за растящите цени на въглеродните емисии. В рамките на допустима държавна помощ, това е в подкрепа на енергийно интензивната индустрия. Министърът на енергетиката трябва незабавно да подготви и поиска от Европейската комисия предварителна нотификация (одобрение) на механизма за подкрепа.

Румен Радев: Да не политизираме енергийната криза

Президентът Румен Радев призова да не се политизират причините за енергийната криза, предаде БТА. В Европа се вихри невиждана, безпрец...

2. Настояваме да се създаде механизъм за „защитена цена“ за малкия и среден бизнес. Защитената цена да се прилага за микро и малки бизнеси за определено количество консумирана енергия на месец. Предложеното символично намаляване на цената (15-30 лв./МВтч) за малките стопански потребители, които са останали при доставчик от последна инстанция и не са избрали търговец на електроенергия е подигравка с малкия и среден бизнес. Финансовите резерви в системата позволяват фирмите, които са останали в това положение, веднага да бъдат защитени чрез преминаване на цена на регулиран пазар. Това е възможно и необходимо, за да ги подкрепим реално.

3. В рамките на ценовия период (01.07.2021 – 30.06.2022) да не се допуска преразглеждане на цените за домакинствата, независимо от временната пазарна конюнктура. Висш приоритет е в есенно-зимния сезон да защитим всички домакинства, управлявайки в обществен интерес финансовите резерви в системата на енергетиката. Считаме, че натрупаният финансов ресурс е повече от достатъчен за запазване на настоящите цени на регулирания пазар, които предпазват хората от екстремната ситуация с цените на електроенергията и в същото време запазват финансовата стабилност на енергийния сектор.

4. Запазването на ръководствата на енергийните дружества, назначени от ГЕРБ - отговорни за провала на реформите в енергетиката е груба грешка на служебното правителство. Съставът на политическото ръководство на Министерството на енергетиката предпоставя нежелание за активни действия за справяне с проблемите в енергийния сектор. Демонстрира се отказ от битка с корупционното статукво в сектора и липса на компетентно и ангажирано управление.

5. „Булгаргаз“ отказва да купува азерски газ в пълните му обеми, измисляйки си постоянно оправдания. Недовзетият азерски газ вече надхвърля 700 куб. м., а той е над 5 пъти по-евтин от руския. В същото време „Булгаргаз“ няма пари да плати внасяния газ и заплашва столичната „Топлофикация“, че ще спре да ѝ подава суровината. Настояваме за оставката на изпълнителния директор на дружеството Николай Павлов, който очевидно работи против обществения интерес.

6. Необходими са спешни мерки за оздравяване на пазарната среда и правила за търговия на енергийната борса. Отпадане на доминиращото пазарно положение на Българска независима енергийна борса на свободния пазар. Всички пазарни участници – потребители, производители, търговци трябва да получат възможността да търгуват свободно, в конкуренция, дългосрочно, в рамките на общоприетите европейски правила на енергийния пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com