ДБГ не приема мажоритарният вот да се решава при договорки за постове и кресла

1419
ДБГ не приема мажоритарният вот да се решава при договорки за постове и кресла
Снимка: БГНЕС

„Движение България на гражданите“ (ДБГ) изразява своето притеснение относно проведените вчера преговори между ГЕРБ и Обединени патриоти, на които е обсъждано въвеждането на мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура. "Не приемаме подобен фундаментален въпрос да се решава по време на договорки за постове и министерски кресла", пише в позиция на партията, изпратена до медиите.

Преценката за това как да се провеждат изборите, може да се направи само след задълбочен експертен дебат, какъвто до този момент не се състоя, въпреки нашето настояване.

Тренчев: Безобразният корпоративен и купен вот е причина да не влезе РБ в парламента

Важни са каузите. Ние трябва да се върнем към порвоизточника на това защо човек влиза в политиката. Безобразният корпоративен и купен в...

Припомняме, че изцяло мажоритарна избирателна система в западните демокрации, към които България се стреми, няма. Подобен тип избори се провеждат в няколко държави от Третия свят. Изцяло мажоритарна система ще доведе до двупартиен модел на ГЕРБ и БСП в България, като тези, които ще районират държавата, ще определят коя партия да получи малко повече. При практиките за купуване на гласове, които се видяха и на последните избори, означава, че ще е достатъчно да се купят 5 - 6000 гласа, за да се настани даден местен олигарх в депутатския стол, пишат още от ДБГ.

Българските граждани показаха, че искат промяна на избирателния модел, но това не трябва да бъде с риск за стабилността на демокрацията в държавата. Засилване на мажоритарния елемент в пропорционалната система ще даде възможност на българите да избират своите народни представители, без да застрашава демократичните основи на обществото.

В тази връзка „Движение България на гражданите“ настоява в най-кратки срокове след сформирането на постоянните парламентарни комисии в парламента да започне обществен дебат за избирателната система, на който да бъдат поканени експерти с опит в изборните системи и законодателство, както и представители на всички партии, явили се на последните парламентарни избори, завършва позицията на партията.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика