Дебат за кадруването: Откъде мина кръстоносният поход на калинките

20772
Дебат за кадруването: Откъде мина кръстоносният поход на калинките
Снимка: БГНЕС

Разследване на "кадруването" по време на управлението на ГЕРБ ще има. Това стана ясно след днешното заседание на Народното събрание.

Задачата беше поверена на Временна анкетна комисия, като "за" създаването ѝ гласуваха 186 народни представители. Анкетната комисия ще проверява и установява всички случаи на „грубо партизирано кадруване в държавната администрация и други държавни структури” в периода август 2009 г. – март 2013 г. Предложението за създаването й дойде от ДПС, предаде БГНЕС.

ГЕРБ няма да искат повече вот на недоверие

Парламентарната група на ГЕРБ засега спира с тактиката за искане на вот на недоверие всяка седмица. Това обяви във Враца депутатът и би...

Дебати и скандали

Начело на комисията ще е червеният депутат Таско Ерменков.Изборът му също не мина без скандал - бившият здравен министър Десислава Атанасова заяви, че той "е в конфликт на интереси", тъй като е уволнен по времето на ГЕРБ.

"Калинките не са една и две, а срамният им кръстоносен поход прекоси държавата нашир и надлъж. Тези назначения не са плод на безхаберие, а са целенасочена политика. Калинка по калинка – вир, а сладката държана служба – язовир. Необходимо е да разкрием мащабите на тази напаст и да извършим необходимата административна реформа. Време е калинките да бъдат осветени до една”, посочи Ерменков.

Дебатите около назначенията на т.нар. „калинки” вдигнаха градуса на напрежението в пленарната зала.

ГЕРБ обмисля вот на недоверие за бежанците

ГЕРБ ще реши за вот на недоверие по темата за бежанците след изслушване на вътрешния министър в парламента по въпроса. Това обяви Цвета...

От ГЕРБ обвиниха Лютви Местан, че е назначил любовницата си за министърка, а Мая Манолова - че направила мъжа си министър. По време на изказването на депутата Цветомир Михов от ГЕРБ, който отправи обвиненията, микрофонът му бе изключен от председателя на НС Михаил Миков.

Сегашният финансов министър Петър Чобанов не остана по-назад и каза почти същото за бившия финансов министър Симеон Дянков.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък направи преглед на партийните "метли" през българския преход, като отбеляза, че изключение има през 2001 г. при НДСВ заради „възпитанието на лидера им”, предаде БТА. По думите му от 2005 до 2009 г. метла също не е била възможна, защото в коалиция са били НДСВ, БСП и ДПС. Новата чистка била през 2009 г., когато на власт идва ГЕРБ.

Местан обвини бившите управляващи, че са осъществили по порочен начин партийното си строителство по вертикала и хоризонтала, като са допуснали смесване на партийното с държавното начало. „Мащабите на законно заобикаляне бяха огромни”, заяви наследникът на Ахмед Доган, като подчерта, че новата комисия трябва да си свърши работата, тъй като европейска България не може да си позволи лукса да се саморазправя с държавни служители, само защото не споделят идеите на поредната управляваща партия.

Борисов във Фейсбук: Обидите на Волен са комплимент за нас

"Всяка обида по адрес на ГЕРБ от страна на Волен Сидеров е комплимент за нас". Това написа преди минути на личната си страница във "Ф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика