Делян Пеевски с най-много отсъствия от комисии

5774
Делян Пеевски с най-много отсъствия от комисии
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски има изключително много неоправдани отсъствия от заседания на комисиите, в които членува (Комисия по земеделието и храните и Комисия по икономическа политика и туризъм). Това показва иследване на Института за развитие на публичната среда за работата на депутатите през отиващата си година. Според данните до месец ноември Пеевски е присъствал само на 4 от общо 49 заседания, проведени от тях, но не и такива от пленарни заседания. Така, въпреки че всяко негово появяване в парламента се превръща в медийно събитие, явно според председателя на НС, той има основателни и уважителни причини да не присъства на парламентарните заседания.

Въпреки че от 18-и този месец депутатите са в зимна ваканция, част от информацияна на онлайн страницата на парламента все още не е актулизирана за декември, установяват от Института.

През изминалата година депутатите са заседавали в зала 120 пъти (34 от които са били парламентарен контрол). Също така комисиите, в които членуват депутатите, са провели 456 заседания.

През 2020 г. са заседавали 23-те постоянни комисии в парламента, 4 временни и една анкетна. Членовете на постоянните комисии варират от 22-ма – например в тази по правни въпроси, до 9 в тази за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Най-често през годината е заседавала Комисията по правни въпроси (с 41 заседания), която е традиционно и най-натоварената. Второто място „си поделят” Комисията по бюджет и финанси и Комисията по икономическа политика и туризъм (с по 29 заседания).

Най-малко пъти са се събирали депутатите в Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите и Комисията по вероизповеданията и правата на човека – общо по 9 пъти.

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание всеки депутат е „длъжен да присъства на заседанията на Народното събрание и на комисиите, в които е избран”. Ако по уважителни причини му се налага да отсъства от пленарно заседание или такова на комисия, „предварително уведомява председателя на Народното събрание, съответно председателя на съответната комисия.”

Отново в Правилника на НС е разписано, че „всеки месец на интернет страницата на Народното събрание се публикува информация за неоправданите отсъствия на народните представители от заседания на постоянните комисии, подкомисиите, работните групи и от пленарни заседания. Информацията се публикува не по-късно от 7 дни след приключване на месеца, за който се отнася.” Тук е мястото да отбележим, че настоящата публикация показва данни за отсъствията на депутатите до месец ноември включително, тъй като към настоящия момент липсва такава информация за месец декември, макар народните представители да са във ваканция от 10 дни.

Така за периода януари-ноември, 2020 г. отсъствията от пленарни заседания по неуважителни причини на депутатите са общо 319, а от заседания на комисии – 57.

Публиката често става свидетел на доста празна пленарна зала по време на провеждания петъчен парламентарен контрол. Въпреки това няма достъп до информация, която да ни покаже колко и по какви причини са направени т. нар. „извинени” отсъствия на депутатите. Ако такива изобщо са направени през годината.

Около 45 млн. лв. доходи са декларирали депутатите, от които 21 млн. лв. са от дивиденти на Делян Пеевски

"Според имуществените декларации на депутатите от миналата година те са декларирали от доходи от около 45 милиона лева, от които 21 мил...

Аспект от работата на депутатите, имащ отношение към интересите на гражданите, които те представляват (и то не само тези от избирателните им райони), е правото да отправят питания към представители на изпълнителната власт.

Данните показват, че 86 народни представители (или малко над ⅓-та) не са се възползвали от този инструмент за контрол. В допълнение липсва и информация за проведени от тях срещи в избирателните им райони. От началото на мандата на 44-то Народно събрание общо 16 депутати никога не са отправяли питания – сред тях са 8 от ГЕРБ, 3 от Обединените патриоти, 4 от ДПС и 1 от ВОЛЯ.

Всеки депутат може да разчита на до трима нещатни сътрудници, които да подпомагат работата му в различни направления – при подготовка, обсъждане и приемане на актове или документи. Парламентарните групи също имат право на сътрудници, които се назначават за служители на Народното събрание. Техният брой се определя по правилото 1 сътрудник на 10 депутати. В графиката по-горе ясно се вижда, че броят на сътрудниците на групите на ДПС, ВОЛЯ и Обединените патриоти не съвпада с разписания текст в чл.14 от Правилника за организацията и дейността на НС. Екипът ни обаче не може да установи поради каква причина те имат по-голям брой сътрудници от наличната информация

От изложеното дотук отново се очертават системните проблеми, свързани с отчетността на дейността на народните представители. Информацията за нея често липсва, публикува се със закъснение или отчасти. Поради тази причина, например, не можем да покажем данни за присъствието на депутатите в пленарните заседания, което е показателно за нивото на заинтересованост на депутатите – както посочихме, няма информация за извинените отсъствия на парламентаристите.

За да възвърне гражданското доверие в законодателната власт, Народното събрание трябва да се стреми към по-високо ниво на отчетност в своята работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика