“Демократична България” е за бързо влизане в Шенген и Еврозоната

4665
“Демократична България” е за бързо влизане в Шенген и Еврозоната
Снимка: БГНЕС

“Искаме смяна на философията на властта, а не да заместваме едни центрове на власт с други”, заяви в началото на консултациите при президента съпредседателят на “Демократична България” и лидер на парламентарната група Христо Иванов. “Виждаме своята роля като гаранти за определена политическа насока. Управлението трябва да връща власт, а не само да концентрира власт”, добави Иванов след срещата пред журналисти. И заяви категоричната позиция обединението за бързо влизане на България в Шенген, за присъединяване към Еврозоната в поставените вече срокове и за съдържателно участие в НАТО.

Пред президента и пред репортерите след това другият съпредседател на ДБ - Атанас Атанасов, изказа опасенията на обединението за властово дебалансиране на сектора за сигурност. Той определи като належащи кадровите промени в спецслужбите, извършени по време на служебните правителства, но подчерта, че не всички са били удачни. “Например на главния секретар на МВР му е твърде висока позицията, на която е поставен”, каза Атанасов. И подчерта, че проблемът не е в персоната на министър Бойко Рашков, който през годините е доказал своите качества, нито в номинацията за военен министър, който също е от служебния кабинет, а че в този сектор трябва да има властови баланси. Както и че Съветът по сигурността към Министерския съвет трябва да заработи ритмично и ефективно.“Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено”, каза Атанасов.

"Демократична България" предупреди Радев за спорни назначения в сектор "Сигурност"

Представителите на "Демократична България" започнаха срещата си с президента Румен Радев за сформиране на следващо правителство. По вр...

“Има риск за партийна феодализация на отделните министерства, предупредили сме за това мандатоносителя и ще търсим гаранции да не се случи”, каза пред репортерите Атанасов. И обясни, че идеята на мандатоносителя министърът на дадено министерство сам да определя целия си екип от зам.-министри и съветници може да доведе до свръхконцентрация на власт в ръцете на политическата сила, на която е поверено това министерство.

Според Христо Иванов управляващото мнозинство, което ще може да функционира без ГЕРБ и ДПС ще излъчи не просто редовно правителство, а ще осигури дълбока трансформация на упражняването на властта и на функционирането на институциите.  То трябва да даде рестарт на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет, което обаче няма да е проста задача, защото ще са нужни  по-големи парламентарни мнозинства. “Ние ще работим за това да има конституционна промяна, а не просто за нов състав на Инспектората на ВСС (ИВСС) и на ВСС, и не само за оставка на Иван Гешев”, каза Иванов. Но припомни, че през 2022 г. в Народното събрание трябва да се осигурят мнозинства от две трети от депутатите за избора на ИВСС и на нова парламентарна квота във ВСС, като декларира, че ДБ ще работи за това да има дебат.

Съпредседателят на ДБ съобщи, че обединението ще е готово до сряда вечерта с позицията си по последните редакции на коалиционното споразумение, след като по него се произнесат  експертните групи и ръководните органи на трите формации, които го съставляват. То ще бъде подписано двустранно от мандатоносителя “Продължаваме промяната” с всяка от останалите три партии в бъдещата коалиция, като този формат на договаряне е поискан от ДБ, каза Христо Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика