„Демократична България“: Правителството на Борисов е вредно за държавата

6567
„Демократична България“: Правителството на Борисов е вредно за държавата
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Лидерите на обединение "Демократична България" Атанас Атанасов, Христо Иванов, Владислав Панев и финансистът Георги Ганев предлагат нов обществен договор за ефективни публични финанси, намаляване на данъци, модернизация и растеж и вярват, че България може много повече. Разработили са широкомащабна програма за това.

Те се обединиха около тезата: „Повече пари за хората и бизнеса, по-малко за властта“ по време на среща с бизнеса  във Велико Търново.

Преди срещата, те дадоха пресконференция по общополитически въпроси и необходимите конкретни мерки в областта на бюджетната и икономическата политика.

По старшинство, първи взе думата ген. Атанас Атанасов – съпредседател на обединението, който заяви:

„Основната цел на нашето обединение е да бъде опозиция на сегашната власт. Разбира се, накратко казано, извънпарламентарна опозиция, ако някой счита, че има парламентарна такава. Днес сме тук с една част от нашия икономически екип за да представим пред хората от бизнеса от Търновския район и тези, които имат интерес, това, което ние предлагаме като политики в областта на бюджета, бизнеса и икономиката като цяло.

Важното е при срещите с бизнеса да влезем в диалог, за да чуем проблемите, които има бизнеса във Вашия район и кои са механизмите, по които бихме могли да бъдем полезни.

Разбира се, ние сме разработили широкомащабна програма. Нашето послание в тази област е „Повече пари за хората и бизнеса, по-малко за властта“. Тази среща много добре съвпадна с политическия момент, защото сега все още в парламента се обсъжда и приема на второ четене бюджета на Републиката.

Дали е важно какво ще пише в закона за бюджета не знам, но когато Борисов управлява, това, което пише в закона за бюджета няма значение, защото той-раздава парите после на обръчите от фирми. Така или иначе, не може да закрият Народното събрание, то все пак съществува по Конституция и трябва по някакъв начин да му се дава възможност.

Ние с Христо Иванов, като съпредседатели на политическото обединение сме тук, освен всичко друго, за да отговорим и на общополитически въпроси.

Ние считаме, че колкото повече време това правителство „Борисов 3“ е на власт, това е толкова повече вредно за държавата.  По няколко причини.

Отдавна искаме оставка на това правителство и насрочване на предсрочни парламентарни избори, защото начинът, по който се упражнява властта днес в България е изключително порочен. Този модел на упражняване на властта има една основна цел, а именно общите пари в бюджета и европейските средства да бъдат разпределяни, независимо какво пише в закона за бюджета, в обръчите от фирми на олигархичните кръгове, които са близки до властта. Основният проблем на Борисовата държава е повсеместната корупция и основно корупцията по високите етажи на властта.

Аз доста често си позволявам това да го кажа. Вярно е, че вътре в страната пропагандната машина доста често замазва тази тема, защото тя не е удобна. Но да ви припомня как започна Българското европредседателство  в началото, преди да започне рекламната кампания. В много авторитетни западни издания беше перифразиран българският национален девиз „Съединението прави силата“, като хората там бяха написали

„В България корупцията прави силата“. Това е истината за България, видяна през обективния поглед на независимите от българското правителство медии. Този основен проблем разяжда тъканта на държавата като цяло. В България институциите са напълно обезличени и не случайно аз ви иронизирам  ролята на Българския парламент.

Но погледнете и всички останали институции и аспекти на властта, вижте по какъв начин функционира медийната среда в България, защото вие с това се занимавате – 111 място! И Борисов излезе да даде някакво интервю и каза, че вие сте виновни, журналистите, затова, че нямало свобода на словото.  Властта не се бъркала в това, а изградиха мощна партийна номенклатура.

От няколко дни в мрежата се върти един анекдот, който навява тъга. Той гласи, че ако забранят на българските чиновници да гласуват, ГЕРБ няма да има представителство във властта. И тук отиваме на един изключително важен въпрос, с който ние се занимаваме от известно време, а именно начинът по който се организират и провеждат изборите в България.

Ние внесохме миналата седмица в Парламента два законопроекта, не сме чули някои от депутатите да ги припознаят  – единия е за електронно дистанционно гласуване, и другия, като алтернатива, ако няма възможност това да се осъществи, да се въведе гласуване по пощата – един класически метод, който се използва в най-развитите демокрации от много години насам. Защото каквото и да се говори, в крайна сметка, ако изборите не са честни и са манипулирани, и се провеждат по начин, по който ГЕРБ ги провеждат през последните години, представителството ще продължи да бъде такова, каквото е и в този момент.

Така, че за нас е важно, тъй като през следващата година предстоят два избора – и за Европейски парламент и за местни органи на власт, а не е изключено да бъдат и три – с предсрочни парламентарни избори, и е много важно по какви правила и как ще бъдат проведени тези избори, за да може широк кръг  активни хора да участват в изборите, и основно българите, които са зад граница, които пътуват, които са активни, да им се даде възможност да гласуват и изборите да бъдат честни и прозрачни.

Колкото и да е комфортно положението сега на властта, виждате колко е равен парламента, има и много тежки напрежения в обществото отдолу. Те се проявяват перманентно, по различен начин,  макар и хаотично чрез различни протести – една от важните линии започна във Велико Търново, срещу високите цени на горивата. Не знам какво си говориха Златев и Борисов, натиснаха ги малко надолу временно. Виждали сме ги тези неща. Но става въпрос за тежките напрежения, които съществуват по цял комплекс от въпроси в страната, на практика властта се чувства комфортно отгоре, но отдолу хората не са доволни, напротив, гневни са, защото от доста време разбраха, че основната цел на тази власт е да крадат общите ни пари.

В продължение на казаното, Владислав Панев – съпредседател на Зелените заяви:

„Тази вечер ще се срещнем с великотърновския бизнес, за да представим нашата финансова програма и нашите възгледи за икономиката и за това накъде ще тръгнат глобалната и българска икономика през следващите няколко години.

Нашата програма не случайно е озаглавена „Повече пари за хората и бизнеса, по-малко за властта“, защото ние вярваме, че хората и бизнеса са тези, които ще създадат благата и ще осигурят просперитета на България през следващите десетилетия. И насърчаването им да творят и създават е начина България да се превърне в богата и благоденстваща държава. Виждаме, че в последните няколко години икономическия растеж в България е доста скромен на фона на Централна Европа – два, два и половина, три процента. За разлика от нас Румъния има повече.

А и това не е благодарение на българското провителство, а въпреки него, тъй като света се намира в глобален икономически растеж. Има сериозни индикации, че 2019 - 2020 година ще има сериозно забавяне на глобалната икономика, което ще се отрази най-вече върху европейската такава. Заради различни проблеми в Европа - Италианската бюджетна криза, Брекзит, Германия вече регистрира първия си отрицателен икономически растеж последните тримесечия от години насам, виждаме в нашите съседни държави какво се получава – в Турция хиперинфлация, обезценка на парите и т.н.

Просто не виждам как бюджета на правителството ни тук, който предполага над 3% икономически растеж, в следващите три години от 2019 до 2021 г. ще бъде вързан. Т.е., аз съм на мнение, че още преди той да бъде окончателно приет, той вече е издънен. Но това ще се случи, ако глобалната икономика навлезе в период, може би не рецесия, но изключително ниски нива на растеж и като последствие по-висока инфлация. Освен за европейските неволи, ще кажа и за търговските войни. Налагат се нови, по-високи с няколко процента, мита за китайски и какви ли не стоки. Всичко това води до намаляване на глобалния икономически растеж, намаляване на световната търговия и в крайна сметка до икономически проблеми за всички, най-вече за Европа.

За съжаление българското правителство, поне от това, което прави, остава в неведение за ставащото около себе си. Затова и Бюджет 2019 г. изглежда така, с увеличени осигуровки за хората с високи доходи, с увеличени данъци, тол-такси и т.н., с  назначение на нови хиляди държавни служители в тол-системата, при положение, че пазара на труда е в остър дефицит.  Днес ми се обадиха пак мои приятели бизнесмени, които търсят работници – няма работници дори за заплати над средната в момента. И за съжаление държавата вместо да подпомага процеса по един или друг начин, тя всъщност стимулира този дефицит, като назначава нови и нови чиновници.

Това не е пътят към икономически растеж, който ние предлагаме. Напротив, ние предлагаме по-ниски данъци, включително необлагаем минимум, което ще означава, че т.нар. работещи бедни ще бъдат облекчени, техният нетен доход ще нарасне с над 11%, предлагаме по-добро управление на държавните компании, излизането им на борсата, което означава, че техният мениджмънт ще бъде по-прозрачен.  

Българската енергетика върви с бързи крачки към колапс. Това в следващите няколко години ще създаде много сериозни проблеми в отрасъла.

Трупат се милиарди дългове и въпреки, че премиера Борисов рапортува за това, че държавния ни дълг пада - това от една страна е така, от друга обаче дългът на държавните компании расте.  В един момент той ще бъде осчетоводен за наша сметка и ще бъде платен от всички данъкоплатци, за съжаление. Така, че ние правим точно обратното на това, което трябва да се прави, в период, в който има опасност от глобална икономическа криза.

Точно в този момент ние трябва да намаляваме данъци, да увеличаваме бизнеса и да облекчаваме хората. Ние правим точно обратното – увеличаваме данъци и стимулираме дефицита на пазара на труда, увеличаваме държавните чиновници, стесняваме полето за действие на частния сектор. За моя радост, Велико Търново се развива в посока запад. Виждам какво се случва в индустриалната зона към село Леденик. За нейното развитие имам някакъв скромен принос и аз. Смятам, че великотърновският бизнес в посока запад ще продължи да расте, целият въпрос е дали ще има достатъчно работна ръка за това.“

Георги Ганев – член на екипа за управленски алтернативи на Демократична България с област финанси говори по въпросите на бюджетната и данъчната политика:

„В момента тече приемането на общия бюджет на държавата на второ четене. Някои от съставните бюджети вече са приети. Това, което виждаме е една традиция, която се установи през последните години, която вече започна да се превръща в навик до такава степен, че се приема безкритично - понеже винаги е ставало така, няма никакъв проблем да продължи да става, а именно предвиждат се занижени параметри за стопанската активност за следващата година спрямо нормалните очаквания, които са и през 2019-та да се запази благоприятната световна конюнктура. Поради което се предвиждат в голяма степен занижени спрямо това, което ще се случи в действителността, приходи в държавата.

В реалността ще дойдат повече приходи, поне това се очаква, и тези повече приходи ще бъдат харчени безконтролно, непрозрачно, по лични осмотрения на хора, претъпкани с власт, в края на годината, точно по това време – ноември, декември, по добре известната стара българска фраза „Куче влачи, диря няма“. Т.е., изземва се ресурс от ръцете на българските граждани, било то домакинства или фирми, и той се разпределя по неконтролируем, ненаблюдаем и несанкционирум от страна на същите тези български граждани начин, което противоречи на Конституцията.  Тя предвижда вкякакви харчове на българската държава да стават под директния контрол на гражданството, чрез неговото представителство в парламента. Това, което ние предлагаме, е алтернатива, то е различно на това, което се случва специално в бюджетната сфера. Ние предлагаме да не се изземва този ресурс от гражданите, като нашите предложения са в няколко посоки. Номер едно е да спре всякакво увеличаване на данъчни ставки, нещо, което самоназоваващото себе си управление на ГЕРБ от последните десет години в една или друга конфигурация като дясно, всъщност те нямат нито един случай на намален данък. Няма такъв. От гледна точка на икономиста, подобно управление не може да нарича себе си дясно. Можем да спорим правилно ли е, не е ли правилно, хубаво ли е, не е ли хубаво, и т.н. но няма спор, че управление, което нито един път за 10 години не е успяло да намали нито един данък или осигурителна ставка, не може да бъде наричано дясно, по никакъв начин. Напротив, всички промени на данъчни ставки и въвеждане на нови данъци са към увеличение на данъчното бреме за българските граждани и както винаги става в държава, захваната от някакви властови елити, те са предимно за сметка на по-бедните български граждани.

Нашето предложение е именно огромно облекчение да се въведе именно за по-бедните български граждани чрез въвеждане на необлагаем минимум към плоския данък. Той се запазва от 10%, но за доходи до някакво ниво, няма да има вземане на данък. Дори и тези 10% остават в хората. Не сме обсъждали някакво конкретно ниво, но минималната работна заплата (МРЗ) звучи разумно, въпрос на обсъждане и на сметки. 

Друго предложение е да имаме намаление на общата ставка за всички стоки по ДДС от 20 на 18%. Това ще облекчи всички български граждани – и най-бедните и най-богатите, разбира се.

И трето предложение, което смятаме да въведем - то се отнася конкретно до фирмите, това е облекчаване на режима по корпоративното облагане, тогава, когато фирмата има намерение да използва съответния ресурс за инвестиции, вкл. за научна и развойна дейност, т.нар. реинвестирана печалба.  Тогава държавата да не изземва този ресурс, а да го оставя в ръцете на фирмата.

Това са основните ни насоки. Смятаме, че от другата страна на това намаление на изземването на доход от страна на държавата трябва да има постепенно намаление чрез съответни реформи в държавните разходи.

Българската държава трябва да харчи по-малко, основно защото тя харчи от гледна точка на общественото благосъстояние крайно неефективно. Т.е., стойността на това, което българските граждани получават като продукт, като услуги от държавата е много по-ниска, отколкото са левовете, които държавата харчи за това нещо.

България може или със същите разходи да постигне много по-голям обществен ефект или, което е нашата идея, с по-малко разходи да постига същия, или по-голям обществен ефект. Когато обаче се направят съответни реформи. Това включва реформи в област образование – по-добре образовани млади българи с по-малко държавни разходи, напълно възможно е. Това включва област здравеопазване – по-здрави,  особено неразболяващи се българи, защото най-ефективното здравеопазване е неразболяването, каквото и да говорят лекарите, за по-малко пари, отколкото в момента се харчи за здравеопазване.

Повече усещане за справедливост в обществото от страна на правораздавателната система, с по-малко харчене. Христо Иванов гарантира, че това може да стане. И може да се изброяват много други сфери, където българската държава харчи пари, но със сигурност ефекта, който получава българското общество от другата страна е обидно малък.

И нашето предложение е, чрез съответните болезнени и неприятни за много хора реформи, българската държава да стане по-ефективна, т.е., когато харчи лев, българското общество да получава лев и дори отгоре повече като стойност от другата страна, а не както до сега стотинки, а другите пари, както казах „Куче влачи, диря няма“. Това е основната ни философия.

Смятаме, че това е напълно разумно, защото така хем държавата ще стане по-ефективна, преразпределяйки по-малко, хем ще има по-голям ресурс в домакинствата и фирмите, които най-добре от всички, вкл. от елитните властимеющи знаят, коя е най-полезната употреба на този ресурс.

Ние не вярваме, че държащите държавна власт по някаква причина са по-умни от останалите. Те просто трябва да вършат една работа, която е необходима за функционирането на обществото, но нищо повече от това. Те не са нито специални, нито по-умни, нито по-начетени и хората знаят по-добре – това е основната мисъл на посланието."

В отговор на журналистически въпрос, г-н Ганев уточни, че реформите ще са болезнени и неприятни за раздутите държавни сектори, в които трябва да се извършат.„В много от тези сектори може би заетостта на хора ще стане по-малка. Някои ще трябва да бъдат освободени и ще трябва да си търсят работни места на пазара на труда, което към момента няма да е трудно. Но ще бъде неприятно за всеки, който източва бюджетите на тези държавни системи. Тези хора  ще се съпротивляват,  те няма да седят и да гледат как им изчезват едни пари, които им текат всеки месец. Това съпротивление ще поражда битки. Никой не е казал, че ще е лесно. Защото едни хора по линията „Куче влачи, диря няма“ печелят огромни пари в България. Те няма да седят и да гледат.“ - допълни още той.

Христо Иванов информира, че обединение „Демократична България“ прави поредица от срещи в България с онази част от обществото, която е най-активна и от нея се очаква да създаде благоденствието на обществото.  „С нея искаме да обсъдим своята управленска алтернатива и да чуем какво тези хора искат от едно алтернативно  бъдещо управление“ – каза той.

"Ние буквално всяка седмица имаме кризи. За тях има дълбоки, системни, структурни причини, и тези причини могат да бъдат обобщени като дългогодишен отказ от правене на реформи, и най-лошото, отказ от правене на реформи сега, когато беше най-добрата икономическа конюнктура.

Защото реформи се правят, когато има благоприятна икономическа среда. Този период  рано или късно ще свърши, защото Борисов не може, не смее и не иска да прави реформи. Иначе на думи, правилни цели си поставя неговото управление. 

Десните извън парламента поискаха машинно и електронно гласуване

С обща позиция за въвеждане на машинно и дистанционно електронно гласуване излязоха десни формации, които останаха извън парламента.&nb...

Поставя се за цел да влезем в Шенген.  Ние 10 години не можем да направим това нещо. Сега на нов глас се дават празни обещания как ще влезем до м. май по въздух в Шенген.  И в същото време скандалът с паспортите на българските граждани продължава своето международно турне по международната преса и все нови и нови от управляващите фигурират. Как точно  очакваме депутатите от Франция, Холандия, Германия да се съгласят да допуснат една страна, за която в момента се оказва, че дълги години  нейните власти са си затваряли очите затова, че има схема за продажба на българско гражданство. Искам да припомня дребния технически детайл, че всяка една от преписките, по които е дадено българско гражданство е минала през ДАНС и е седяла там средно шест месеца. Как точно ще получи Шенген по въздуха една страна, която в последната година два пъти на летището имаше проблеми с граничния режим. Хора влязоха в България, по въздуха, без да им бъдат проверени паспортите.

Това е в дълбочината си отказ да се реформира целия сектор сигурност, да се реформират службите, в името на възможността да продължат да бъдат нагласяни там партийни креатури и хора на Пеевски и сараите, които да могат да използват този апарат за натрупване на власт, политически и икономически дивиденти.

По същият начин стоят нещата с чакалнята за Еврозоната. Правилна цел. Само че, за да можем да направим това, ние трябва за една година да се реформираме и да си изчистим гнилите ябълки в банковия сектор,трябва да си изчистим гнилите ябълки в застраховането, трябва да си изчистим гнилите ябълки в държавните дружества. Това показва какво е състоянието в държавата, което вече виждаме. Положението в застраховането вече предизвиква кризи. Това са само няколко примера.

Същия пример мога да ви дам с правосъдието, където политически можаха да спазарят един абсолютно политически позитивен доклад, само защото всички в Европа знаят, че скоро България ще бъде вкарана в един много по-сериозен механизъм на наблюдение, който няма да бъде свързан само с писане на доклади един или два пъти през годината, а със спиране на евросредства.

И когато се случи това нещо, България с летящ старт ще замени Полша като една от страните, проблемни в областта на върховенството на правото.  Защото вероятно ще бъде освободен противоконституционно  председателя на Върховния касационен съд, за което се готви настоящия състав на Висшия съдебен съвет. Т.е., имаме едно правителство, което се нарича дясно, прави някакви европейски заявки, обещава някакви неща и прави точно обратното. За съжаление, това, което имаме като парламентарна опозиция в лицето на БСП, която до такава степен не може да се справи с ролята  си на парламентарна опозиция, че дори обяви, че ще излезе извън парламента. Някак си очевидно, и те самите виждат, че истинската опозиция е извънпарламентарна. Те директно се отказват от ключови елементи на нашата европейска ориентация.

Искам да припомня, че г-жа Корнелия Нинова при своето представяне на визия за България, обяви курс към отказ от нашето присъединяване към Еврозоната. Това остана малко коментирано, но е изключително опасно за България. Еврозоната не е просто зоната, където се ползва валутата евро.

"Демократична България": ЕК каза, че "Белене" не може да стане без "да" от Брюксел

Европейската комисия е казала, че "възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" представлява нов проект по смисъла на чл. 41 от Договора за ...

Еврозоната е ядрото на бъдещия Европейски съюз. Който ще бъде в Еврозоната, ще бъде в ядрото на ЕС, който ще бъде извън Еврозоната ще бъде в периферията, там, където и Корнелия Нинова, и Бойко Борисов искат да бъдат.

Това, което искаме да кажем е, че алтернатива има. Ние сме тук, за да ви представим своето обединение, което е факт от седем месеца, което работи добре в един публичен момент на напрежение, на негативизъм, което има изключително ясна програмна физиономия . Няма нито една важна тема, по която ние да нямаме ясна позиция и тази позиция да не ни обединява , т.е., имаме доверие помежду си като екипи и като ръководства, и имаме програмна яснота – двете неща, които са важни за подобен тип политически обединения.

Това обединение нараства, нараства и неговата подкрепа в социологически план и то произвежда конкретна алтернатива.  Ние вероятно имаме повече законопроекти, отколкото някои парламентарно представени политически сили.

Стана дума за нашите законопроекти в областта на изборното законодателство, насочени към изключително важната цел милион и половина български граждани, живеещи зад граница да могат да упражняват правото си на глас и България да не губи политическата си връзка с тези хора. Стана дума и затова, че по проблемите с горивата предложихме трайни решения. Корена на тези проблеми се казва Лукойл и неговото монополно положение в България. Факт е, че всички онези, които не смеят да споменат за това, са направили политическата коалиция Лукойл. Ние предложихме конкретни мерки по тази тема в законодателен вид, готови да бъдат гласувани.  Виждате, че предлагаме алтернатива на цялата изключително порочна ситуация в българските публични финанси, която буди безконтролност, която буди корупция, която буди натрупващи се скелети в гардероба. Така, че алтернатива има. Тя има своята силен експертен ресурс в лицето на нашата управленска алтернатива,  има здрав политически инструмент в лицето на Демократична България, има изключително ясна политическа физиономия и може да направи заявка за това, че може да обърне курса на България.

В отговор на журналистически въпрос, г-н Иванов заяви, че управляващите не искат да модернизират гласуването, за да могат да съхранят възможността на г-н Цветан Цветанов и неговия начин да определя крайния резултат от изборите в България.

Попитан за трите порока на Държавния бюджет, финансиста Георги Ганев отговори:

"Зелените": Корупция за десетки милиони тормози жителите на Куртово Конаре

Класическа корупционна схема за десетки милиони левове край Куртово Конаре ощетява здравето на жителите в района. Става дума за кариера...

Първи порок - повдигат се данъци за две специални категории хора – осигуровките на средната класа - хората с месечни доходи между 500 – 600 и 3 000 лева се увеличават. Първата група това са хора , които имат известна стопанска независимост и понякога дори, О, Боже, си позволяват да разсъждават независимо, вкл. и по политически теми.  Това е директен удар срещу тях. Другото вдигане на данъци е на най-бедните, защото се сещаме кой кара 14-15 до 20 годишни автомобили. На тези хора им се вдига данъка.

Втори порок е, че отсега се залага излишък в бюджета догодина. Когато се намираш в благоприятна стопанска конюнктура, какъвто е момента в България и всички оценки сочат, че българската икономика работи над т. нар. потенциал, тогава се планират излишъци. Българският бюджет планира дефицит, но всички ние знаем, че ще реализира излишък към септември и после ще го харчи по напълно непрозрачен, неминаващ през парламента начин.

Трети порок е липсата на реформи в който и да било сектор на бюджета.

Владислав Панев допълни, че бюджетните разходи за 2019 г. се планира да бъдат увеличени с два пункта и половина.Това са 3 милиарда лева повече събрани данъци от хората и от бизнеса в сравнение с 2018-та. В период, в който очакваме глобалния икономически цикъл на растеж да е към своя край,  натоварването на хората и бизнеса с 3 млрд. лева точно в този период е изключително погрешна стъпка.“ – обяясни той.

На въпрос от Actualno.com: Преди няколко дни "Демократична България" предупреди, че може да има проблеми с АЕЦ "Белене", защото ЕК счита проектът за изцяло нов заради промените в него. Енергийният министър Теменужка Петкова не се съгласи и обясни, че трябва да има нотификация само за промените. Как ще коментирате?

ген. Атанасов отговори следното:

Демократите с предложения какво да се направи за по-евтини горива

Отмяна на Закона за за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход поискаха ...

„Аз и колегите, разбира се, трудно бихме се произнесли за компетентността на счетоводителката. Не я обиждам, тя това работеше преди това. Между другото, искам да припомня, че тя беше едно от големите остриета срещу АЕЦ „Белене“, когато като шеф на АДФИ правеше проверка и когато нейния началник заяви, че това е корупционен проект. Тези неща трябва да се припомнят.

Така, че не знам доколко тя е компетентна, но имаме един факт, неоспорим от никой – нашият евродепутат Светослав Малинов получи официален отговор от Европейската комисия, че проектът ще бъде считан за нов, което означава, че всичко започва от нула.  Абсолютно всички проверки, екооценки, всичко това трябва да се направи отново и то при завишените критерии на Европейската комисия след Фукушима. Така, че това нещо е ясно. Отделно от това, много шикалкавят по темата, какво става с отпадъците – един изключително тежък и важен въпрос.

В крайна сметка този проект няма да се състои, защото кой ще е този инвеститор, който без никакви държавни гаранции ще дойде тук да зарови едни милиарди, без да има осигурено изкупуване след това при фиксирани цени на тока и т. н., освен ако с Москва не са се разбрали за нещо друго. Но въпросът е, че възобновяването на този проект отваря отново възможност за източване на стотици милиони през всякакви там консултантски и т.н. Аз смятам, че Борисов по тази тема тупа топката, за да я остави във въздуха, когато сдаде отново властта. Така се очертават нещата. Но не е почтено по този доста аругантен начин  да излизат по медиите да експлоатират  тази медийна машина, която имат и да заблуждават хората. И не на последно място, вие сте търновци, аз съм русенец и помня онова земетресение от март 1977-ма година, когато в Свищов имаше над 100 загинали. Преди месец пак имаше земетресение във Вранча, и да излизаш по телевизията и да твърдиш, че този район е сеизмично безопасен, кажете как да го коментираме това обстоятелство.

Така че,  този проект отвсякъде е пробит, но има едно обстоятелство, което не трябва да се пропуска, и то на фона на някои международни събития от последните дни – Борисов много обича да се накланя на североизток, по много въпроси. Това го видяхме и през лятото, по темата с Лукойл.  Спомняте ли си, когато Борисов отиде в началото на лятото на посещение в Москва и когато трябваше да започне срещата с колегата му министър председателя Дмитрий Медведев, пред камерите и пред микрофоните на медиите, Дмитрий Медведев каза „Да благодарим на г-н Вагит Алекперов за това, че той съдейства да се осъществи тази среща“. Вие знаете кой е Вагит Алекперов – шефът на Лукойл. Алекперов остана на срещата. Не знам какво са си говорили. На мен като човек с деформирано мислене това ми прозвуча като „Г-н Борисов, Вашият  оперативен работник, който Ви ръководи е тук и можем да започнем срещата“. Това във връзка с цените на горивата и Лукойл.“

От обединение „Демократична България“ вярват, че свободата на предприемачеството и държава, която не пречи на бизнеса и хората да създават блага и да инвестират, са ключ към просперитета на страната. Те вярват в простите решения, както и че хората, които изкарват парите си по честен път, знаят най-добре как да ги харчат и инвестират. Със сигурност по-добре от власт, превърнала се в синоним на неефективност и корупция на всички нива.

„Демократична България“ вече е имала срещи с бизнеса в Пловдив, Варна, Русе и Стара Загора. След обсъждането на своите предложения със заинтересованите страни, обединението ще представи и предизборна програма на Демократична България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика