"Демократична България" ще разговаря с БСП, но това нищо не означава

3946
"Демократична България" ще разговаря с БСП, но това нищо не означава
Снимка: БГНЕС

"Демократична България" ще разговаря с БСП, но това нищо не означава. Това стана ясно от изявлението на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов

"Демократична България" се състои от три формации. Всяка от партиите продължава да изяснява позицията си. Вчера "Да, България" имаше Национален съвет. Нашето решение беше да получим мандат за разговори по отношение на възможностите за съставяне на правителство с третия мандат, отчитайки това, което ние обявихме като наше разбиране за това как към третия мандат трябва да се подхожда, независимо кой ще бъде формалният носител", заяви още съпредседателят на "Демократична България". Той уточни, че след произнасяне на трите партии, предстои окончателно решение в коалицията.  

Според Иванов има проблем, че третият мандат е в БСП. По думите му е важно да се види дали този мандат е колективен или мандатоносителят ще го използва като възможност за собствена политическа изява. Той бе категоричен, че този мандат трябва да бъде неутрален, а не оцветен в "един набиващ се на очи цвят".

Той очаква третият мандат да се разглежда като втори опит за първия мандат. "Да се излъчи кандидат за премиер от "Продължаваме промяната". Програмата, която беше договорена, в рамките на усилията на първия мандат, да бъде използвана за основа и наистина мандатът да бъде по-скоро общ колективен, отколкото някой да се опитва да наложи своята идеологическа визия за него. На база на тези критерии нашият Национален съвет ще взима окончателно решение, ако и когато има излъчен кандидат премиер от "Продължаваме промяната", обясни Христо Иванов. 

Той увери, че подкрепа от страна на "Демократична България" има подкрепа за програмата още при първия кръг от разговори. 

Той коментира и условието на "Продължаваме промяната" за Бойко Рашков, като той каза, че това и било част от програмата, която е обсъждана на етапа на първия мандат. "Гледаме на него като на нещо, което има смисъл", добави още Иванов. 

Според него основният проблем е в отношенията между "Продължаваме промяната" и ИТН. "Мандатоносителят трябва да намери начина да ги спогоди. Ако това се случи, вече могат да продължат разговори нататък. Ако това не се случи, всички останали разговори стават безсмислени", добави Иванов. 

Иванов коментира и искането на ИТН да добави и свои предложения в програмата. По думите му, ако ще се привличат други участници,  техните гледни точки трябва да бъдат отразени в програмата. 

Какви са очакванията на мнозинството от българите за третия мандат? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика