Денков пред "Политико": Край на "широко затворените очи" за руската намеса у нас

2361
Денков пред "Политико": Край на "широко затворените очи" за руската намеса у нас
Снимка: БГНЕС

Набиращата все по-голяма популярност проруска партия "Възраждане" разби офисите на ЕС в София, нападна физически депутати в парламента, заплашваше хора по време на прайдове и призоваваше да бъдат унищожени враговете на руския диктатор Владимир Путин. И какво се случи? Не много, пише "Политико" в материал от 5 юли.

Същото може да се каже и за поредицата от мистериозни експлозии в оръжейни заводи - инциденти, които са подложени на интензивен контрол, тъй като България увеличава производството на оръжия за износ в Украйна. Въпреки това разследващите са обвинявани в дългогодишно бездействие, прикриване и протакане.

Акад. Денков: Необходим е обществен консенсус за националните приоритети

Необходимо е да се постигне обществен консенсус за реализирането на националните приоритети, за да сме сигурни, че страната ни върви в ...

В интервю за "Политико" новият премиер Николай Денков заяви, че е крайно време да се сложи край на този модел, при който правоприлагащите органи и службите за сигурност си затварят очите, когато става въпрос за разследване на случаи, в които конците може да бъдат дъпрани от Москва.

Денков дойде на власт на 6 юни и е изправен пред брутален опит да насочи крехкото си правителство към пронатовска и проукраинска траектория в страна, в която руската пропаганда и властови мрежи - упражнявани чрез шпионските служби и организираната престъпност - държат огромна власт, пише изданието.

Въпреки това - в началото на опита си да промени начина, по който България се справя с лостовете на руското влияние, той направи необичайната стъпка да отправи директен призив към прокремълската, ултранационалистическа партия "Възраждане". Денков заяви, че властите трябва да разследват дали поведението на лидерите на формацията е преминало границата на законно допустимото. На 27 юни Денков публично обвини "Възраждане", че е "неофашистка" и води "война срещу европейските ценности".

ОЩЕ: Кабинетът призова за проверки срещу "Възраждане" заради насилие и агресия

Запитан за призива си за действие срещу "Възраждане" от страна на "Политико", Денков заяви, че българските официални лица често са подхождали през годините към руската намеса като заглавието на последния филм на Стенли Кубрик "Широко затворени очи".

Денков: Не можем да се възползваме от възможностите на ЕС и НАТО, защото им давахме смесени сигнали

"Мирът се постига тогава, когато всеки агресор знае, че ако нападне, ще бъде наказан. За да се чувства спокойна страната ни, трябва да ...

"Единственото нещо, за което съм помолил, е различните институции да престанат" да гледат встрани, каза той пред изданието. Интервюто е било направено, докато Денков беше в Брюксел за срещата на евролидерите миналата седмица. Той заяви, че публичните му изказвания относно "Възраждане" са били реакция на "лъжите", използвани "агресивно" от нея и други промосковски партии, за да "плашат българското население" с прокремълска пропаганда.

"Те разпространяват (лъжите) чрез социалните медии, за да сплашат населението и да се опитат да използват тази среда, за да извлекат някаква политическа полза", допълни той. "Тази агресия става все по-видима и не е нещо, което може да се остави да се развива повече".

Всъщност лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов не прави опити да прикрие лоялността си. Малко след неуспешния бунт на Евгений Пригожин в края на миналия месец той заяви, че дълг на обикновените българи е да унищожат "деформираните боклуци" - вероятно опонентите на Путин в България - които се надяват, че въстанието на наемниците от ЧВК "Вагнер" може да означава край на президента на Русия. Партията също така се стреми към провеждане на референдум за спиране на присъединяването на България към еврото.

ОЩЕ: Унгарците и румънците искат еврото, българите се притесняват за идентичността си

Не след дълго призивът на Денков за действие от 27 юни започна да действа. В същия ден Софийската градска прокуратура заяви, че ще разследва Костадинов за реч на омразата и подбуждане към насилие. Костадинов отвърна, че премиерът просто изпълнявал "инструкциите на американското посолство" в София.

Акад. Денков пред Actualno.com: Има учени в България, които могат да направят чудеса

Има хора, които са мотивирани отвътре, влече ги, сърцето им е в науката, обичат я и ѝ се посвещават. Има учени в България, които могат ...

Пронатовското и проевропейско правителство на Денков бързо засили ангажиментите си за изпращане на оръжия в Украйна. Това не само поставя администрацията в сблъсък с Москва, но и с президента Румен Радев, който не е категоричен по отношение на позицията на България в НАТО и е враждебно настроен към въоръжаването на Киев, припомня "Политико".

Това е стъпка, която също така насочва вниманието към поредицата от необясними взривове и пожари в български оръжейни заводи и складове от 2011 г. насам. Последният взрив се случи в Карнобат, в обект, който беше засегнат и миналата година в резултат на "руска атака", както твърди собственикът Емилиян Гебрев. Денков заподозря, че службите и разследващите се бавят по тези случаи или си затварят очите.

Думите му, че властите никога не са се вглеждали прекалено в случаи като "Възраждане" и взривовете в заводите, разкриват степента на руско влияние в българските институции, смятат от брюкселското издание. Въпреки това той изрази надежда, че тенденциите се променят. "Почти съм убеден, че българският народ е проевропейски настроен. За съжаление, те са жертва на много активна и много агресивна прокремълска, пропутинска пропаганда", каза Денков.

"Трябва да обясним на хората какви са ползите от пълноправното членство в Европейския съюз и НАТО", заяви той и каза, че това "никога не е било обяснявано правилно" на населението.

Един от приоритетите на новото правителство е широкообхватна реформа на разузнавателните служби, която да изкорени агентите на Москва. Опитите на властите обаче срещат съпротивата на президента Радев, който в момента подписва заповедите за назначаване на шефовете на различните служби за сигурност. За да преодолее това препятствие, реформаторското правителство ще се опита да промени закона, което ще отнеме "един или два месеца", каза Денков, "освен ако президентът не промени мнението си, което според мен би било съвсем разумно за него".

Денков: С ГЕРБ имаме различия как да се бори корупцията

Процедурата по избор на нов главен прокурор не изглежда адекватна. Това заяви премиерът Николай Денков в неделя - ден след като депутат...

Запитан дали смята, че президентът Радев повтаря позицията на Русия от лично убеждение, или изпълнява директни заповеди от Кремъл, Денков се е засмял и не е отговорил, твърди "Политико".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика