Унгарците и румънците искат еврото, българите се притесняват за идентичността си

10208
Унгарците и румънците искат еврото, българите се притесняват за идентичността си
Снимка: iStock

Шест от десет европейци в държавите членки на ЕС, които все още не са приели еврото, смятат, че общата валута е оказала положително въздействие върху страните, които вече я използват. Мнозинството от тях също така твърдят, че въвеждането на еврото би имало положителни последици за тяхната страна (53%) и за тях лично (56%). Това гласи ново проучване на Европейската комисия, което обхваща и България.

58% от анкетираните подкрепят въвеждането на еврото в своята страна. Около трима от всеки десет (29%) смятат, че еврото трябва да бъде въведено възможно най-скоро. Поне половината от анкетираните се чувстват информирани за еврото - с изключение на Румъния.

Български евродепутат, избран от Испания: Референдумът за еврото е против договорите за ЕС

Инициаторите на подписката за референдум против еврото "да не си губят времето и парите". Това предупреждение отправи Ева Мария Попчева...

Най-много въвеждането на еврото подкрепят в Унгария (72%) и Румъния (71%). В България този процент е 58 на сто. 40% от анкетираните у нас са отговорили, че са "против", сочат обобщените данни от проучването.

54% от сънародниците ни смятат, че са добре информирани относно европейската валута, 45% казват, че не са, а 1% не знаят как да отговорят.

84% от анкетираните европейци са на мнение, че ще успеят да се приспособят към еврото.

Експерти прогнозират хаос при паралелното въвеждане на еврото

Очевидно няма ползи от въвеждането на еврото като паралелна валута. Защо да се прави този експеримент? Винаги трябва да се гледа каква ...

Шведите са №1 в това отношение – 69% от тях са напълно сигурни, че ще се приспособят, а 23 на сто отговарят с „по-скоро съм съгласен“. За България тези проценти са съответно 52 и 28%. 12 на сто казват, че напълно не са съгласни с това, че ще свикнат с валутата, а 7% по-скоро не са съгласни. По-скептично настроени са единствено в Чехия.

53% от българите в анкетата казват, че въвеждането на еврото ще има позитивни последици за страната. На другия полюс са 43 на сто от респондентите у нас.

Цели 70 на сто от българите смятат, че страната ни не е готова да въведе единната европейска валута и да замени лева. Само 26% твърдят, че България е готова за този ход. 29% искат еврото да стане основна валута „колкото се може по-бързо“, 32 на сто отговарят със „след определено време“, 16% искат това да стане възможно най-бавно, а 21% - никога.

Много българи – 79% - са притеснени от евентуално „неправомерно определяне на цените по време на преминаването към еврото“. За ЕС общият процент е 68 на сто.

Обществото ни е разделено по въпроса дали еврото ще значи България да загуби контрол над икономическата си политика. 48% смятат, че това ще се случи, 46% - че няма, а 5 на сто не знаят.

Асен Василев: Преговаряме с ЕС да въведем еврото като паралелна валута

Министърът на финансите Асен Василев разкри, че България води преговори с Европейската комисия за въвеждане на еврото като паралелна ва...

Според 53% от респондентите у нас въвеждане на валутата означава, че България ще загуби част от идентичността си. За ЕС този процент е 44 на сто. 45% от сънародниците ни твърдят, че това няма да се случи.

Като цяло, 62% от респондентите, които са използвали еврото, смятат, че това е имало положителен ефект.

Проучването е проведено през април 2023 г. от ЕК чрез телефонно интервю в 6 държави – България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Общо са проведени 6070 интервюта, като у нас респондентите са 1012 граждани.

ОЩЕ: Политолог прогнозира референдум за еврото заедно с местните избори

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com