Депутатите готвят мерки срещу некоректни работодатели

1731
Депутатите готвят мерки срещу некоректни работодатели
Снимка: iStock/Guliver

Комисията за проучване на случаите на неизплатени заплати установи пропуски в законодателството, даващи възможност на некоректни работодатели да се възползват.

„За“ доклада на комисията и предложенията за законодателни инициативи гласуваха 170 народни представители, с което те бяха приети единодушно.

Шивачки от Дупница останаха без заплати за три месеца

Шивачки от Дупница живеят без заплата повече от три месеца, тъй като фирмата, за която те работят е преустановила дейността си. Всички ...

Комисията отчита, че най-големият брой предприятия със забавени трудови възнаграждения на работниците са в търговията, тъй като там оперират и най-много стопански субекти. Там неизплатените заплати за периода 2012-2016 г. са 3 431 963 лв.

Предложенията, направени в рамките на комисията, ще бъдат внесени като общ законопроект от всички политически сили в Народното събрание.

Комисията прави предложения за промени в Кодекса на труда, целящи да се предостави допълнителна защита на правата на работниците и служителите, в случаите, когато работодателите им не изплащат трудовите възнаграждения и обезщетения. С тези промени се засилват контролните функции на ИА „Главна инспекция по труда“.

С проекта се предлага също работодатели, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си да не могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

Над 530 хил. лв. забавени заплати са изплатени във Враца

Общо 532 000 лева забавени трудови възнаграждения са изплатени от фирми на работници след проверки на инспекторите по труда въвВраца от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика