Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите изслушват няколко министри, чак в петък ще гледат правилника си

09 юли 2024, 22:20 часа • 1531 прочитания

Няколко министри от служебния кабинет ще бъдат изслушани в Народното събрание, показва програмата за седмицата, публикувана в сайта на институцията.

Първа точка от предложения дневен ред за сряда предвижда депутатите да изслушат служебния министър на културата Найден Тодоров относно работата на Национален фонд „Култура“, в качеството му на структура за наблюдение по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). 

Искането за изслушване е внесено от депутатите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ - Елисавета Белобрадова, Надежда Йорданова и Александър Симидчиев. 

Като точка първа от проекта на програмата за работа на депутатите в четвъртък се очаква да бъде изслушан служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Искането е внесено от Кирил Петков и депутати от ПП-ДБ във връзка с подсигуряването и диверсификация на газовите доставки, както и  резултатите от предприетите действия за предоговаряне на Споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания „БОТАШ“, мерките, които са предприети за пускане и експлоатация на терминала за втечнен газ в Александруполис и изпълнението на решението на 49-ото Народно събрание за придобиването от „Български енергиен холдинг“ ЕАД на 20 % дял в консорциума, титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“. 

Още: Ще надживее ли 50-ият парламент своите предшественици?

Очаква се след това по искане на Явор Божанков от ПП-ДБ депутатите да изслушат служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов относно случая с пребитото момче от мъж с жилетка на „Делта Гард“ в „Кайт бар“ на плажа Градина в Созопол в нощта срещу 1 юли. 

По искане на народния представител от ПП-ДБ Лена Бориславова като точка трета от проектопрограмата за четвъртък е предвидено изслушване на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева-Мънкова и на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов относно разпространението и употребата на диазотен оксид (райски газ) от лица под 18 години, в обществени места. 

Още: Народното събрание подготвя подземно скривалище за депутатите

Като точка четвърта предложения дневен ред за този ден е изслушването на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Йордан Вълчев относно напредъка на строителството на Автомагистрала „Хемус“ и старта на строителството на Автомагистрала „Черно море“. Искането е внесено от народния представител от „Възраждане“ – Коста Стоянов. 

Пета точка от предложения дневен ред за този ден предвижда министър Коритарова да бъде изслушана, заедно със служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров относно „Алепу - Бриз вилидж“ и недопускането на застрояването на природната местност.  

Проектът на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание влизат в пленарна зала в петък. За тогава е насрочен и редовният парламентарен контрол.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес