Депутатите се събират за новия парламентарен сезон

1238
Депутатите се събират за новия парламентарен сезон
Снимка: БГНЕС

Лятната ваканция на депутатите свърши и те се събират на извънредно заседание във вторник, за да дадат начало на новия парламентарен сезон, предаде БГНЕС.

Парламентът започва новата пленарна сесия в усложнена политическа обстановка. След вчерашния коалиционен съвет при премиера стана ясно, че коалицията остава единна, днес няма да има гласуване на промени в кабинета "Борисов - 3", има тримата министри в оставка, но едва следващата седмица ще се реши какво се случва оттук-нататък. След катастрофата край Своге на 25 август, при която загинаха 17 души, трима министри подадоха оставка – на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта - Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски.

Новата депутатска зала се оскъпи с около 300 хил. лв.

Изграждането на новата пленарна зала на Народното събрание в бившия партиен дом налага допълнителни дейности по монтирането и поддръжка...

Срещу рокадите в правителството се обяви един от коалиционните партньори – НФСБ. Лидерът на партията и вицепремиер Валери Симеонов определи оставките на тримата министри като „уволнение“ и подчерта, че смяната им ще доведе до чувство на несигурност сред останалите членове на Министерски съвет. Според него нито един от тримата няма пряка вина за пътния инцидент, защото в деня на катастрофата през този участък са преминали безпроблемно над 4 000 превозни средства, но е катастрофирало само едно, което вицепремиерът отдава на грешка на водача. Симеонов обяви още, че депутатите на НФСБ в парламента, които са част от групата на „Обединени патриоти“, ще гласуват против оставките, защото смяната на ръководни кадри ще доведе до невъзможност за изпълнение на коалиционната програма.

Симеонов отправи обвинения и към председателя на парламентарната група на ОП в Народното събрание Волен Сидеров и подчерта, че тя се превърнала в механичен сбор от депутатите на три партии, практически без действащо ръководство.

Тежкият пътен инцидент връща в дневния ред на парламента и друга тема – въвеждане на задължително ползване на предпазни колани в автобусите. Подобна промяна в Закона за движение по пътищата е била обсъждана и преди, но сега Парламентарната комисия по транспорт отново ще дебатира по мярката, увери председателят ѝ Халил Летифов.

През новата сесия депутатите ще трябва да решат и други законодателни казуси. Един от тях е вече публикуваният за обществено обсъждане нов Закон за хората с увреждания, чието изработване предизвика спорове, недоволство и протести. В работната група участие взеха представители на протестиращите майки, омбудсманът Мая Манолова, национално представителните организации на хората с увреждания и експерти от социалното министерство.

За седем месеца депутатите са приели 92 закона

От началото на годината 44-о Народно събрание до края на юли е приело 92 закона и 77 решения, показва справка на парламента за проведен...

Основните моменти в законопроекта са няколко. Той обединява досегашните плащания за лекарства, транспорт и други услуги, а за база се приема линията на бедността, която в момента е 321 лева. Новост е и предвиденото задължение да се наемат определен процент хора с увреждания и финансови санкции при неизпълнение на тази мярка.

Новият нормативен акт предвижда и създаването на специализиран орган, който ще изготвя индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания. Звеното трябва да започне работа в началото на 2021 година и ще координира работата на отделните институции. Според направената оценка, новият подход ще струва на държавата 133 млн. лева повече от предвидените в тазгодишния бюджет.

Продължава и настояването на омбудсмана Мая Манолова за приемането на изработения от нея и екипа ѝ Закон за личната помощ, който от „Воля“ внесоха в парламента, но той срещна неодобрението и критиките на различни организации.

Един от първите законопроекти, по които народните представители ще дебатират, е Законът за здравето. Предложението е на НФСБ и предвижда забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да отпадне за някои обекти, като се въвеждат ясни правила за тези от тях, в които по изключение ще се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения. Досега допусканото изключение е само за обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. Предвижда се към тези обекти да се добавят и плавателните съдове, както и не повече от 50 на сто от търговската площ на залите за консумация на място в определени видове заведения за хранене и развлечение - ресторанти, кафенета, кафеклубове, барове, дискотеки и др.

Радев: Оставките не са решение, а бягство от отговорност

Страната се нуждае от идеи, а се дави в скандали – оставките вече на са решение, а бягство от реална отговорност. Това каза държа...

Очаква се новият парламентарен сезон да започне с традиционните декларации, в които парламентарните групи ще очертаят приоритетите си, а в дневния ред на първото заседание са включени годишните доклади на Комисията за регулиране на съобщенията и БАН за 2017 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Имало ли е натиск в Агенция "Митници"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика