Депутатите спорят за парите за култура, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" се оплакаха от потъпкване на опозицията

6169
Депутатите спорят за парите за култура, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" се оплакаха от потъпкване на опозицията
Снимка: БГНЕС

Депутатите от опозицията и управляващите влязоха в спор за парите за култура при второто четене на държавния бюджет за тази година.

В него за финансова подкрепа в областта на културата и изкуствата в условия на обявена извънредна епидемична обстановка за шест месеца са предвидени 31,4 млн. лв. Планираните разходи за Министерството на културата в бюджета общо са 344 491 800 лв., от които за персонал са 167 567 900 лв.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС се противопостави на намаляването между първо и второ четене с два милиона лева на средствата за БНТ като един милион от тях се дават на БНР. Според депутата това се прави, защото някои от управляващите не харесват генералния директор Емил Кошлуков.

Този милион е за симфоничния оркестър на радиото, обясни председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански. Той добави, че не е спазвано изискването 10 на сто от бюджета на БНТ да е за филмопроизводство. От доклада на Сметната палата БНТ трябва да се срамува, каза още Каримански.

Говорим за нормализация на финансирането, не за натиск, отбеляза Александър Симов от БСП. Не е морално, цинично е представител на ГЕРБ да говори за натиск върху медиите, категоричен е той. По думите му ГЕРБ са отпускали за култура 0,1 на сто от БВП, сега са заложени 0,6 процента. 

Депутатите ще работят до приемане на бюджета за тази година

Парламентът удължи заседанието си до приемането на второ четене на държавния бюджет за 2022 г. Настимир Ананиев от "Продължаваме Промя...

"Говорите, че 1,4 млрд. лв. трябва да са за култура", включи се в дебата вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Какво ще направи с тези пари Министерството на културата, ако днес ги получи – нямат подготвени кадри, проекти, визия какво да се случи с тях, подчерта той. И беше категоричен, че няма да се вдигат заплати без реални резултати отсреща. Хората, които не произвеждат нови резултати – за тях увеличение няма да има, заяви Василев.

От ГЕРБ-СДС поискаха държавата да отпусне 10 млн. лв. за закупуване на мелницата в Букурещ, Румъния, където са били Левски и Ботев, и да я ремонтират.

Настимир Ананиев  "Продължаваме Промяната“ в отговор попита защо ГЕРБ не са закупили този имот, когато са били на власт.

След изказването му мнозинството в залата гласува прекратяване на дебата по т.1 от закона за държавния бюджет за, която очертава рамката на приходите и разходите по него.

От опозицията реагираха остро и обвиниха и председателстващия заседанието Кристиан Вигенин, и мнозинството в опит да запушат гласа на опозицията.

ГЕРБ поиска правителството да оттегли бюджета за 2022 година

Депутатите обсъждат на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2022 г. В хода на дебата по наименованието на законопроекта К...

"Защо бързате да приключите, от голямо значение е дебатът да продължи", коментира Александър Ненков от ГЕРБ. Възраженията продължиха след като беше гласувано прекратяване на дискусията. "Опасен синдром на мислене е, че всичко, което казва опозицията, е губене на време", коментира Красимир Вълчев от ГЕРБ.

Джейхан Ибрямов от ДПС попита защо не е дадена възможност на записалите се за изказвания депутати от парламентарните групи да мотивират предложенията си. "Тази обстановка ще повлияе върху по-нататъшния дебат", предупреди той.

Цончо Ганев от "Възраждане“ обвини председателстващия в момента заседанието в потъпкване на опозицията.

В отговор Вигенин съобщи, че са се изказали 22 народни представители и това не е запушване гласа на опозицията.

По предложение на ДПС залата реши дебатите по държавния бюджет да се излъчват на живо по БНТ и БНР, след което по искане на "Продължаваме промяната" бе даден половин час почивка. След нея дебатите бяха възобновени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика