Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите все пак създадоха комисия по случая „Мишо Бирата”

21 ноември 2013, 14:02 часа • 18955 прочитания

След като вчера депутатите не създадоха временна комисия по случая „Мишо Бирата”, днес това все пак се случи. Предложението за създаване на комисията е на лидера на БСП Сергей Станишев и на група народни представители, предаде „Фокус”.

Пълното име на временната комисия е: Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт.

Гласуваха 109 народни представители, от които 105 гласуваха „за”, 1 – „против”, 3 – „въздържал се”. Гласувалите „против” и „въздържал се” бяха от ГЕРБ.

Комисията ще е съставена от 12 депутати, по трима от всяка парламентарна група. Срокът на комисията е два месеца. Председател на комисията ще е Йордан Цонев от ДПС. Членове са: Галина Милева, Димитър Лазаров, Владимир Горанов – ГЕРБ; Валери Жаблянов, Красимир Мурджев, Иван Иванов – от Коалиция за България; Йордан Цонев – председател, Камен Костадинов, Мустафа Карадайъ – от ДПС; Николай Александров, Маргарита Николова и Петър Петров – от „Атака”.

"Едва когато приливът отмине става ясно кой се къпе гол. Не вкарвайте още по-дълбоко България в злощастната класация на тъжните хора. Спрете реставрацията, реваншизма, агентурните сценарии. Знам, че ви е трудно. Опитайте!". По този емоционален начин се обърна депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова към народните представители по време на обсъжданията за създаването на комисията.

"Хората искат на висок глас "оставка" и ти вместо да ги чуеш, занимаваш НС с несериозни и несъществени неща", смята депутатът. "Тази поредна комисия е злощастен опит да дискриминират политическия опонент без фактология и уличаващи действия, което аз ще покажа", добави тя.

След изказване на Сергей Станишев от КБ, подкрепящ създаването на комисията, тя му отвърна: "Г-н Станишев, вие убихте всичко детско в мен". Напомни му също за песента за деветте милиона мишлета, които сега поради известни причини били станали доста по-малко.

Целта за създаването на комисията не е само фиксиране в конкретния случай "Мишо Бирата", смисълът на тази комисия е по-широк. Тя трябва да покаже механизма на предишното управление. Това заяви от трибуната на НС Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

Последните месеци все повече истини и факти за същността на това задкулисие, което толкова много възмущава българските граждани, излизат наяве. Излезе наяве "тефтерчето на Златанов", начинът, по който е използван "Авиоотряд 28" – за личните прищевки на бившия премиер. А разговорът между бившия премиер и бившия ръководител на митниците е една брънка, един от случаите, огромна част от които не са известни и няма да станат такива на българската общественост, заяви още Станишев.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес