Димитров: ГЕРБ не са искали да има контрол върху големите производители на алкохол и цигари

8385
Димитров: ГЕРБ не са искали да има контрол върху големите производители на алкохол и цигари
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ просто не са искали да има стриктен контрол върху големите производители на алкохол и цигари. Нямам друго обяснение. Това заяви депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров пред Actualno.

Той коментира разкритията на вицепремиера Асен Василев по време на парламентарния контрол миналата седмица, че за шест години бившите управляващи не са направили нищо, за да въведат ефективен контрол върху данъците на големите производители на алкохол и цигари.

Припомняме, че от 2015 година в Закона за акцизите и данъчните складове е записано, че в заводите на големите производители на алкохол и цигари трябва да бъдат монтирани измервателни уреди с фискална цел. Те трябва да гарантират коректното отчитане на произведените количества и да подпомогнат събирането на данъците. Като първа стъпка следваше Министерство на финансите да поиска нотификация, тоест съгласието на Европейската комисия. От отговора на Василев обаче стана ясно, че повече от шест години тази стъпка не е направена.

Държавата 6 години не е контролирала реално данъците на производителите на цигари и алкохол

За шест години управление на ГЕРБ държавата не е направила нищо, за да въведе ефективен контрол върху данъците на големите производител...

"Това е важна тема, на която до момента никой не обръща внимание", каза днес Димитров, чиито въпрос отприщи темата. По думите му 6 години бившият министър Владислав Горанов не е поискал нотификация, което значи, че 6 години тези уреди не са монтирани или са монтирани избирателно.

"През 2015 година много се изненадахме, че никой не се възпротиви на нашата идея да има автоматични измервателни уреди, които в реално време да предават информация към митниците. Това го направихме за петролни продукти, а след това и за акцизни продукти като алкохол и цигари", припомни депутатът.

По думите му той постоянно е задавал въпроси на Горанов дали уредите са монтирани след приемане на законовите промени. "Той даваше едни неясни отговори, че било много сложно, много неясно как точно да стане и така 6 години", допълни Мартин Димитров, който уточни, че със сигурност държавата е претърпяла загуби за този период, но е трудно да се посочи колко точно. "Просто не се знае дали изобщо са монтирани някъде такива уреди или не", обясни председателят на икономическата комисия.

Според него в сега финансовият министър Асен Василев е поел ангажимент темата бързо да бъде придвижена и измервателни уреди да има навсякъде, не само там, където си избере правителството. "Това е най-ясната политика за съсредоточаване на контрола върху големите фирми", категоричен е той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика