Димо Гяуров: Затвърждаваме колебливата си позиция в НАТО

3736
Димо Гяуров: Затвърждаваме колебливата си позиция в НАТО
Снимка: БГНЕС

България има какво да предостави на Украйна като въоръжение, но едва ли ще го направи. Това смята бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров. В студиото на Нова телевизия той посочи, че най-удачно би било да предоставим това, което произвеждаме, като например ръчно преносимите комплекси "Стрела" и "Игла". 

Според него тезата, че се иска да предоставим ракетите С-300 на Украйна не само е ексцентрична, но и най-вероятно е пропагандна хибридна и фалшива новина. Самата идея най-малкото е неприложима, тъй като те са изключително важни за нашата противовъздушна отбрана. Дори да предоставим тези огромни ракети, не мога да си представя и как ще бъдат транспортирани до Украйна и дали няма да бъдат обстреляни", обясни Гяуров и допълни, че "същото важи и за Миг-овете". Макар че самият Гяуров поставя под съмнение доколко изобщо и двете - миговете и С-300 - са годни да пазят небето ни и стратегическите ни обекти - къде заради несъвместимост с натовските, къде заради техническа годност. Откъм възможности да охраняваме и морето си положението е същото, т.е. трагично, каза Гяуров и припомни, че позицията на Борисов за яхтите и платноходките в Черно море, е дошла точно, когато се е говорило за съюзна охрана на Черно море от Румъния, България и Украйна. Всичките ни управляващи много се зъбят на Путин, когато са в опозиция, но не и когато са на власт, заключи с ирония Гяуров.  

Димо Гяуров: В България продължава да има руска пета колона и предатели

Службите и прокуратурата бяха доста обрани в съобщенията си, но България продължава да бъде слабо звено, продължава да има руска пета к...

По думите му, ако България достави тежко въоръжение - "проблемите ще са съвсем други". 

"Украйна има нужда от всякаква помощ. Не само от хуманитарна, а и от военна. Отделен е въпросът кой е склонен да й я предостави, защото виждам, че България не е, навярно и от икономическа сигурност", каза Гяуров, който е уверен, че американската страна не е натиснала нито един от партньорите си, а и България няма да предостави нищо заради вътрешнополитически отношения в коалицията.  

Той заяви, че не е съгласен с твърдението на президента, че ако България предостави военна техника - войната ще започне и у нас. "Смятам, че това е повтаряне на една от руските опорки, които целят всяване на страх сред европейските държави. Това нито формално, нито юридически би могло да бъде вярно", категоричен е Димя Гяуров.  

Според него в дългосрочен план непредоставянето от страна на България на помощ на Украйна не може да няма последствия, тъй като това само ще затвърди колебливата позиция на страната в НАТО. "Опасявам се, че България продължава да се възприема като слаб член на НАТО, като такъв на когото не може да се разчита", каза още Гяуров и допълни, че продължаваме да се държим все едно не сме член на алианса, а сме страничен наблюдател.  

В България продължава да има предатели. Срамното е, че това е един български генерал

Естествено, че националната сигурност е под заплаха. Не мога да кажа колко, защото не разполагам с вътрешна информация. Това заяви Димо...

Според него няма риск доставките на газ за Европа от Русия да спрат, проблемът е с цените, но и посочи, че това е проблем много от преди войната, от есента на миналата година, когато Путин и Газпром целенасочено са притискали всички страни за дългосрочни договори и са изправили Европа на ръба с отказа си от предоставяне на количества на свободния пазар.

Още: Кирил Петков след срещата си с Лойд Остин: Няма да даваме военна подкрепа на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика