До 10 март машините за гласуване трябва да са в България

1154
До 10 март машините за гласуване трябва да са в България
Снимка: БГНЕС

Машините за електронно гласуване трябва да бъдат доставени в България най-късно до 10 март 2017 г. Инсталирането на софтуера трябва да стане до 18 март, а самите машини трябва да бъдат доставени в избирателните секции до 25 март. Това става ясно от документацията на обществената поръчка за осигуряване на устройства за машинно гласуване. Тя беше публикувана от Централната избирателна комисия едва днес преди обед, при условие, че това трябваше да стане до края на работния ден на 13 февруари, понеделник.

Съгласно изискванията на поръчката трябва да бъдат доставени 12 500 машини за гласуване. С късно петъчно решение, ЦИК обяви, че прогнозната стойност на поръчката е в размер на 12,5 млн. лева, без ДДС, а максималната стойност на поръчката не трябва да надхвърля 15 млн. лева, без ДДС. Сега, в документацията е потвърдено, че прогнозната стойност е 12,5 млн. лева, а максималната стойност - 15 млн. лева.

Българите в чужбина се активизираха с искания за откриване на секции

Над 5500 заявления от българи, живеещи в чужбина, за участие в предсрочните парламентарни избори са подадени на интернет страницата на ...

От обявата е видно и, че машините ще бъдат наемани, а не закупувани. Според условията наемът ще продължи до 10 април тази година. Изпълнителят следва да извърши всички необходими дейности, в т.ч. логистика, транспортиране, инсталиране, деинсталиране, тестване, техническа поддръжка и оказване на техническа помощ и съдействие, обучения на ЦИК, РИК и СИК и обучителни материали, както и материали за разяснителната кампания за машинното гласуване, пише още в изискаванията. Освен това кандидатите трябва да са изпълнили дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката, през последните три години, считано от датата на подаване на заявлението. Предвиденият минимален брой кандидати е трима.

В 21:49 часа в петък вечер (10 февруари) ЦИК публикува решение №4276-НС, с което на Николай Желязков, главен юрисконсулт в Дирекция “Администрация” при ЦИК, се възлага да “публикува документи за участие на интернет страницата на ЦИК в профила на купувача; да изпрати до регистъра на Агенцията по обществени поръчки необходимите документи по възлагането на обществената поръчка; да осъществява дейностите, свързани с провеждането на обществената поръчка, включително и да приема документи за участие.”

В края на работния ден в понеделник на страницата на ЦИК имаше информация за стартирането на процедурата, считано от 11 февруари 2017 г., но самата документация към “състезателната процедура с договаряне” липсваше. Не беше изпратена информация и към регистъра на АОП, предаде БГНЕС.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика