Добромир Живков: Трябва да се спасява парламентарната република (ВИДЕО)

1596
Добромир Живков: Трябва да се спасява парламентарната република (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Бизнес клуб" Георги Найденов ни среща с Добромир Живков. Той е социолог, с повече от 20 години опит в провеждането на изследователски проекти в различни области. управител на агенция за социологически и маркетингови проучвания “Маркет ЛИНКС”,

"Тези усилвания на социално-политическите напрежения и ценностните разломи, които виждаме в много държави са в голяма степен провокирани от т. нар. "алтернатива", която искаше да предложи путин и неговата олигархия, алтернатива на западния либерален модел. Виждаме, че, слава богу, това малко или много отслабва, и илюзиите отстъпват пред прагматизма и пред трезвото мислене в много европейски страни. Знак за това е формирането на голямата коалиция около Украйна. Но ако се върнем на местен терен, може би ние сме достигнали наистина до една много сериозна степен на разделение, което въпреки всичко не ми се струва, че има чак толкова сериозен революционен потенциал, поне по настоящем".

Според социолога местните избори са важни и сега всеки политически играч води две игри. "Това е решаване на конкретните политическа и парламентарна криза, да заработи парламента по-дългосрочно, да имаме правителство, а от друга страна - играта на местните избори, където наистина ще има промени, ще има размествания и където предстоят много интересни битки, както в разбира се в големите градове, така и в по-малки знакови населени места".

"Президентът вчера беше геополитически поставен в много тежка ситуация, защото трябваше да излезе и да покаже че, видите ли, той отстоява евроатлантическите ценности и общите интереси, споделени с нашите партньори, което всъщност е една геополитическа мимикрия, каквато Борисов играеше не веднъж през всичките тези години, говорейки колко е праведен по отношение на нашия евроатлантизъм, а всъщност вършейки неща като газопроводи, в полза на русия. По подобен начин, се позиционира и Президента по настоящем, и всъщност именно изтеклите записи го принудиха и изнервиха, според мен, да стигне до такъв тип поведение, за което той много ясно си дава сметка, че е отвъд неговите прерогативи", казва Живков по повод връчването на втория мандат.

Според социолога, България е загубила доверието на нашите партньори във всички сфери и нива, свързани със сигурността, което също е въпрос на национална сигурност.

Според мен вече започва да се оформя един все още не толкова установен политически консенсус, поне в системните партии, не броя ИТН там по никакъв начин, едно усещане, че е време българските партии да започнат да отстояват и ще се наложи да отстояват парламентарната демокрация. Това е част от инстинкта за самосъхранение.“

Целият разговор на Георги Найденов с Добромир Живков можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев: България няма да е пречка пред Скопие по пътя към ЕС, но имаме условие

Малките партии искат повече пари за предизборна реклама

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика