Доклад на ДАНС потвърдил, че кибератаката в деня на изборите е дошла от Русия

11906
Доклад на ДАНС потвърдил, че кибератаката в деня на изборите е дошла от Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Доклад на ДАНС потвърждава тезата на президента Росен Плевнелиев, че кибератаката в изборния ден на 25 октомври има руски произход. Това твърди високопоставен източник, цитиран от в. "24 часа" и Mediapool.

Според него докладът е бил представен по време на Консултативния съвет по национална сигурност, но така и не му е била дадена гласност.

Властите вече знаят кой е хакнал изборите, но не казват

Вече е ясно кой стои зад кибератаките към сайтовете на държавни институции по време на местните избори на 25 октомври и 1 ноември. ...

Сайтът на ЦИК бе атакуван и това доведе до блокирането му в изборния ден. Хакерска атака имаше и срещу сайта на МВР. Атаката е била осъществена по т. нар. DDoS технология.

Собствениците на самите компютри, осъществили милионите заявки в секунда, дори не са били наясно. За да прикрият следите си, хакерите са използвали "зомбирана" ботнет мрежа. В опит да стигнат до поръчителите, разследващите са потърсили и съдействието на ФБР.

Distributed Denail of Service (DDoS) атаката идва от голям и трудно определим брой източници, които целят да претоварят сървъра на даден сайт с цел блокирането на самата страница. Обикновено се използват програми, които правят над 200 заявки за достъп до съдържанието на даден сайт за една секунда. Сайтът не може да отговори на заявките и блокира. При атаката над правителствените сайтове се стигнало дори до 8 млн. заявки в секунда.

Има два варианта за атака - чрез доброволно участие или с ботнет. За ударите в деня на изборите е използван вторият, смятат от ДАНС.

Две СИК в Кюстендил разменили бюлетините в чувалите за местните избори и за референдума

Повторното броене на бюлетините за избор на Общински съвет от 22 секции в община Кюстендил приключи ден по- рано от предвиденото. По ин...

При ботнет атаката се използват потребители, чиито компютри са заразени, например чрез теглене на нелегален софтуер, в който е вкаран ботът. Така компютърът се превръща в зомби агент, чакан да бъде използван. Ботът е вирус, който може да изпълнява автоматични действия, които да навредят на носителя или друга посочена цел. Изключително уязвими са и смартфоните, които имат по-малко защити.

За самата атака срещу сайтовете на институциите е използвана програмата Low Orbit Ion Cannon. Именно с нея е осъществена и едно от най-големите такива нападения - на 19 януари. Бесни от законовата забрана на сайта Megauploud, група ентусиасти свалят сайтовете на Департамента по правосъдие на САЩ, ФБР, Офиса за авторски права на САЩ и няколко компании, подали искове срещу Megaupload.

Атаката срещу нашите сайтове в дните на изборите е добре замаскирана и осъществена от правителствени агенти, които официално не са свързани с чужда държава, каза източник от разследването. Но по думите му има достатъчно основания да се правят обосновани предположения за връзка с Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика