Дончев е оптимист, че ще усвоим 90% от европарите

8179
Дончев е оптимист, че ще усвоим 90% от европарите
Снимка: БГНЕС

Вярвам, че ще приключим стария програмен период с над 90% плащания. Това каза Томислав Дончев, зам.-министър председател и министър по европейските фондове и икономическата политика, по време не бизнес форум на тема Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", предаде "Фокус".

"Това не е отличен резултат. Отличният резултат е 100%, но наред с това, постигнатото в никакъв случай не може да бъде окачествен като лош резултат за първи програмен период. Трябва да се имат предвид и всички драми и турболенции през 2009 г., както и през изминалата година", допълни още Дончев.

България не е усвоила 1/4 от еврофондовете

76,2% от европейските фондове от стария програмен период, стартирал на 1 януари 2007 г., са усвоени към 30 април 2015 г. Това става ясн...

По думите му трябва да се има предвид, че бизнесът е основният инструмент при използването на парите. "Дали парите отиват пряко, като безвъзмездна финансова помощ при компаниите, което рядък случай. Близо 70% от останалите пари пак попадат в бизнеса, като изпълните по реда на Закона за обществените поръчки. Понеже последните 5 години водим безкраен разговор и прилагаме системни усилия за подобряване на нормативната база и редът, по който парите достигат до компаниите", допълни още Томислав Дончев.

Нека да започнем да свикваме да работим с по-малко европейски пари, допълни Дончев. "Всички данни на политическите процеси на европейско ниво и индикаторите за БВП от глава на населението на България спрямо средноевропейския показва, че европейското финансиране след 2020 година ще бъде много по-малко. Процесът включва освен да усвояваме парите и да се научим да ползваме по-малко и все повече да разчитаме на други източници на финансиране", обясни Дончев.

Той посочи, че при 16% дял на индустриалното производство, няма как да разчитаме да имаме тази заетост, която ни се иска. "Делът в България е почти два пъти по-висок, което е обнадеждаващо. Машиностроенето е бранш, в който има традиции. Считам, че този бранш е много обещаващ и по никакъв начин не може да бъде изключен като сфера на подкрепа", добави Дончев. Той уточни, че въпросът е, че за него най-добрият вариант е съчетаване на класическото машиностроене, в което имаме капацитет, със сфери, които включват реторика и ИТ, отиваме и към мегатроника, което е бранш с добавена стойност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика