Дончева: Първанов да не изнасилва Конституцията, не може да е президент

1146
Дончева: Първанов да не изнасилва Конституцията, не може да е президент
Снимка: Движение 21

Георги Първанов да не изнасилва Конституцията. В нея ясно е записано, че може само два пъти един и същи човек да е президент. Той не може да се кандидатира. Това каза лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева в интервю за bTV.

Думите ѝ са по повод изказванията на Първанов от последните месеци, че Конституционният съд трябва да се произнесе дали може да се кандидатира отново. Редица от структурите на партията му АБВ го номинираха за държавен глава заедно с вече бившия социален министър Ивайло Калфин.

Политически оценки: АБВ не са си направили сметката

Мисля, че слуховете за предсрочни избори са силно преувеличени засега. В момента Бойко Борисов разполага с гласовете на групата на БДЦ,...

Според Дончева в АБВ възнамеряват да не се допитват до Конституционния съд, а ще номинират Първанов, като търсят подкрепа от БСП и „Движение 21“ за общата му кандидатура. Правят това под предлог, че лявото пространство трябва да се обедини.

Лидерът на „Движение 21“ посочи, че АБВ няма да може да се оттърси от негативите, които е натрупало заради участието си в управлението в десния кабинет на Бойко Борисов. Дончева е категорична, че до изборите на есен е невъзможно да бъде поправено близо 2-годишната подкрепа към правителството от страна на АБВ.

Тя не изключи възможността да бъде излъчена обща кандидат-президентска двойка от трите най-големи леви партии у нас. Според нея основният проблем ще бъде с БСП, които „са готови да тръгнат на избори със собствен кандидат, макар да знаят, че не могат да получат гласовете на собствените си симпатизанти за него“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика