"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

2587
"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев
Снимка: БГНЕС

Комуникацията ни с премиера още не се е подобрила, но започна да се подобрява. Единодушни сме, че ще опитаме да комуникираме помежду си.

Това коментира след края на правителственото заседание служебният министър на външните работи Стефан Димитров. "Не съм политик, а дипломат. Очевидно са се получили някакви недоразумения между мен и премиера", каза той.

По повод критиките за отсъствието му по време на нападението на Иран към Израел преди седмица, когато правителството реагира с позиция само на премиера Димитър Главчев и военния министър Атанас Запрянов, външният министър обясни: "Няма да коментирам отделни факти, тъй като телефонът на един дипломат е 24 часа включен, аз лично имам три телефона".

Още: "Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Разбирам ситуацията, в която е премиерът. В момента нападките към мен са много лични и надхвърлят границите на нормалното", каза още Димитров.

Геополитическа промяна?

По повод критиките, че Стефан Димитров се е изразил некоректно по отношение войната в Украйна, което навлече гнева на политически партии, той обясни:

"Няма смекчаване на позицията по линията на Украйна, няма промяна по отношение на националните ни цели относно конфликта Иран-Израел. Не е имало и отменена среща със секретаря Джим О'Брайън - видяхме се, обменихме много добър опит с тях, присъстваше и американският посланик. Не искам да влизам в повече детайли", каза Димитров.

Още: Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Относно исканата оставка на дипломат №1, Димитров каза още: "Диалогът е вече възстановен. От това как ще продължим, ще зависи и моето решение как ще се работи занапред. Ако има отново напрежение, аз сам ще поискам да напусна поста. Оставам министър, докато има указ за моето освобождаване", каза външният министър, който в началото уточни, че досега е мълчал по темата, за да не внася още напрежение.

Отношенията с президента

Относно коментари в публичното пространство, че фигурата на Стефан Димитров е свързана косвено с президента, външният министър уточни:

"Комуникация с Румен Радев има всеки външен министър, не само аз. Лични разговори по конкретиката на случилото се не съм имал с него", каза Димитров.

Припомняме, че по-рано днес самият служебен премиер Димитър Главчев коментира решението на Даниел Митов да се откаже от номинацията за външен министър, като каза пред медиите, че няма план "Б" за МВнР.

Сутринта пък се състоя и среща между премиер и президент, от която не произлезе новина. По непотвърдена информация Главчев и Радев единствено са стигнали до разбирателство за смяната на земеделския министър Кирил Вътев.

Припомняме, че държавният глава изрази несъгласие на поста да застане "ярко политическо лице и то зам.-председател на партия", визирайки именно Даниел Митов. Стигна се и до напрежение между Румен Радев, ГЕРБ и ДПС по отношение на това кой носи отговорност за МВнР.

Още: За една седмица каквото направи министър Стефан Димитров, прави много по-добро впечатление от Мария Габриел: Оценка

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика