ДПС е похарчило най-много пари в медиите за местните избори досега

9836
ДПС е похарчило най-много пари в медиите за местните избори досега
Снимка: БГНЕС

Броени дни преди местните избори, които ще се проведат на 25 октомври, ДПС е номер едно по похарчени пари в медиите за вота. Това показва мониторингът на Института за развитие на публичната среда (ИРПС), цитиран от в. "Сега".

До този момент партията на Ахмед Доган и Лютви Местан е похарчило за телевизионна и печатна реклама 337 462 лв. без ДДС. На второ място е ГЕРБ с 300 946 лв., а на трето - БСП с 229 152 лв. При предишното обобщение на данните в началото на октомври лидер бе ГЕРБ.

Нов скандал между Реформаторите и ГЕРБ - този път във Варна

През 2007 година кандидат-кметът на Реформаторския блок за Варна Чавдар Трифонов е получил условна тримесечна присъда за шофиране в пия...

Общо досега партиите са похарчили 1 421 049.27 лв. за агитация, съобщава още ИРПС. Най-голяма част от бюджетите са дадени за карета и за PR материали в "Труд" и "24 часа" - почти 250 000 лв. Медийната група е най-предпочитана от ГЕРБ, рекламирала там с почти 69 000 лв. ДПС е втора с 62 000 лв, а БСП - трета с 60 000.

Следва "Канал 3" със 187 000 лв. Въпреки че не е сред телевизии с голяма аудитория, телевизията на Делян Пеевски продължава да е най-предпочитаната от политиците електронна медия. Най-сериозната сума в нея е внесла ДПС - почти 50 000 лв., следвана от ГЕРБ - 41 000 и БСП - 30 000 лв. На "Канал 3" са се отчели и почти всички останали формации - коалицията АБВ и БСД, БДЦ, НФСБ, Реформаторският блок и ББЦ. До момента bTV е взела през кампанията около 140 000 лв., БНТ - приблизително 88 000 лв, а Нова телевизия - 60 000 лв.

Междувременно стана ясно, че партията на Весела Драганова - "Партията на българските жени", както и Българска партия "Либерали" няма да получат държавно финансиране за отразяване в медиите. Първоначално ЦИК им отпусна пари, но след това отмени решението си, а Върховният административен съд (ВАС) го потвърди. Съдът не се трогна от обяснението на партията на Драганова, че получавала само 1% от субсидията, на която има право ББЦ и че се е регистрирала самостоятелно за кампанията за референдума, а не е част от партията на Бареков. Либералите пък твърдят, че изобщо не взимат никакви пари от държавата, тъй като в коалиционното споразумение с АБВ не е предвиден дял за тях.

Пакетите за "Хаштаг"

Даниел Вълчев е "За!" образователен ценз при правото на глас

„Ако искаш да получиш от обществото, трябва и ти нещо да дадеш”. Така бившият министър на образованието Даниел Вълчев комен...

В. "Сега" засяга темата и със сайта "Хаштаг", който е свързан с Института за модерна политика (ИМП) на Борислав Цеков - бивш депутат от НДСВ. Директор на ИМП беше и сегашният председател на ЦИК Ивилина Алексиева. "Сега" твърди, че сайтът е взел 270 000 лева държавни средства от медийни пакети за националния референдум. На заседанието на ЦИК вчера (13 октомври) стана ясно, че още три инициативни комитета са готови да му платят близо 100 хил. лв., за да агитират срещу допитването за електронно гласуване. Първият, представляван от Емил Иванов, е готов да похарчи 37 000 лв., вторият на Павла Цветкова - 31 290 лв., а третият на Ивайло Петров - 30 000 лв. От "Хаштаг" са пратили запитване до ЦИК дали комитетите имат достатъчно средства в медийните си пакети, за да покрият тези суми и от органа отговориха утвърдително.

С новите заявки сумата, която ще се насочи към "Хаштаг", вече набъбва на 267 000 лв. Онзи ден ЦИК одобри още един договор с "Хаштаг" - този път от Политическа партия "Бургас" за 19 200 лв., съобщи Клуб Z. Партията бе част от коалиция "Модерна България" на Борислав Цеков на предсрочните парламентарни вот през 2013 г. А миналия петък сайтът поиска ЦИК да одобри договори за около 140 000 лв. от други три инициативни комитета и две партии. З9 960 лв. от тях ще дойдат от комитет с председател Радослав Маринов. 35 100 лв. са на партия "Движение за европейска интеграция". Останалите три транша са от партии и комитети, които са с позиция "За" електронното гласуване. 30 900 лв. дава партията на бившия военен министър Николай Цонев "Нова алтернатива", още 7200 лева - Социалистическа партия "Български път", и още 30 360 лв. - един от четирите видински инициативни комитета с председател Борислава Стоянова.

Справка в Търговския регистър показа, че фондацията собственик на "Хаштаг" е регистрирана на името на 23-годишната Милена Евгениева Борисова. Същата, вече с фамилия Кичашка, е съдружник с члена на УС на ИМП Борислав Цеков. В ръководството на ИМП е и съпругът на Кичашка - Петър Кичашки, който е кандидат за общински съветник от БСП в София. Във връзка със същия институт е и инициативният комитет на Радослав Маринов, който е член на Сдружение "Асоциация на младите юристи", в което участва Цеков.

Заради материалите в Клуб Z и Mediapool по темата с медийните пакети, от ИМП и "Хаштаг" обявиха, че завеждат искове срещу двете медии за над 100 000 лева. "В клеветническите публикации на посочените сайтове лъжливо се твърди и/или внушава, че ИМП и Хаштаг-BG били „източили” държавни средства чрез медийни договори между онлайн медията и няколко политически партии и инициативни комитети, които участват в настоящите местни избори и информационно-разяснителната кампания за референдума. Това е лъжа и клевета", казват от ИМП.

Калоян Паргов: Никога не сме се колебали да осъдим всяка една ксенофобска проява

„Градската организация на БСП в София неизменно е участвала и съдействала за инициативите на Организацията на евреите в България ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика