X
 
 

ДПС определи като "див популизъм" субсидии по един лев, но предложи нулеви

954 0
ДПС определи като "див популизъм" субсидии по един лев, но предложи нулеви
Снимка: БГНЕС
Не приемаме подхода за намаляване на партийната субсидия – ако ще има промяна на модела, това трябва да се случи след дискусия.

Това каза народният представител от ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. на първо четене, с които се преизчислява партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за получен действителен глас. 

Цонев най-после каза като глас на ДПС колко трябва да е партийната субсидия

Конкретна визия колко голяма трябва да бъде партийната субсидия най-после се появи в изказване на познато лице. Става въпрос за Йордан ...

Според него това е див популизъм, който ще има тежки последици за политическия живот. Той допълни, че предложението на ДПС между двете четения ще бъде 0 лв.

„Щом има обществено недоволство, че партиите получават обществено финансиране. Щом вие смятате, че да кажем истината на хората е непопулярно и трябва да си пазим имиджа – нямате проблем с ДПС.

Ние ще предложим да отпаднат всички ограничения, да се разреши на политическите партии да набират дарения“, каза още Цонев. Депутатът попита кога са проведени консултациите с политическите партии. „Как тогава стигнахме до извода за 1 лв. или за 5-е лв., които ще ни предложат тези дни“, допълни още Цонев.

„Темата за субсидирането на политическите партии не е от вчера“, каза Цонев и отчете, че тази тема е отпреди 2001 г.

Партийната субсидия да стане минус 10 лева

Надпреварата за свалянето на партийната субсидия започна вълнуващо. Щастливият от изборната си победа и прескочил трапа на "Апартаментг...

„Искам да припомня, тъй като съм участник в процеса, че субсидирането на политическите партии от бюджета, се случи след една много дълга и задълбочена дискусия“, посочи още Цонев.

„Тогава се започна с 1 лв. на глас, но се оставиха възможностите за финансиране, извън бюджета. Постепенно с течение на годините през 2004 г. се прие 1% от минималната работна заплата и след това, когато се случи добрия растеж в икономиката през годините 2004-2008 г. бяха направени още две стъпки, за да се стигне до 12 лв., което беше финансирането, когато ГЕРБ дойде на власт“, каза Цонев.

Той попита как се харчат партийните субсидии. Депутатът от ДПС коментира, че парите от субсидиите се харчат прозрачно.

„Нивото на контрол, което се осъществява върху разходите на политическите партии относно парите, получени от финансиране е възможно най-високото в държавата и в ЕС“, допълни още Цонев. Той посочи, че в Европа финансирането на партиите е публично от бюджета.

Дончев определи субсидията от 1 лев като отговор на популизма

Не знам дали е популизъм, със сигурност е популярно – за съжаление такъв е характерът на играта. Не е удобно един да говори, а д...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители