ДПС поиска свикване на КСНС

3504
ДПС поиска свикване на КСНС
Снимка: БГНЕС

ДПС поиска свикване на КСНС. Тази позиция беше заявена от председателя на партията Лютви Местан в декларация от името на парламентарната група, предаде Фокус.

„Срещата в Ню Йорк показа, че е невъзможно да се постигне обща позиция в рамките на съвета за сигурност на ООН по кризата в Близкия изток и Украинската криза. След срещата на президентите на двете суперсили – на САЩ и Русия стана ясно, че двамата президенти имат различни позиции за решаването на проблема с Ислямска държава. Президентът Обама е на категорична позиция, че решението минава през отстраняването на Асад. Позицията на Русия е, че тази криза може да бъде преодоляна с участието на Асад”, обясни Местан и уточни, че в тази ситуация възниква въпросът как да се защити ЕС и каква е позицията на България.

Тръмп обеща да изгони сирийските бежанци

Ако стана президент, ще изгоня от страната всички сирийски бежанци, заяви кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде БГНЕС. ...

„ПГ на ДПС е на мнение, че защитата на интереса на ЕС и евроатлантическото пространство не може да бъде само на началниците от Брюксел. Това е отговорност на всяка от държавите членки. Трябва да имаме ясна позиция по тези въпроси”, подчерта Местан и изрази надежда, че никой да не е толкова наивен да смята, че България може да остане остров на сигурността.

„С оглед необходимостта на изработване на обща позиция, с която ръководителите да участват, призоваваме президента да свика нарочно заседание на КСНС. България може да участва активно в процеса на изработване на обща позиция на ЕС. В този смисъл припомням, че ДПС разгърна цялостна концепция за бежанската криза още в началото на годината, представихме нашата категорична теза, че най-адекватния отговор на кризата е разширяване зоната за сигурност чрез разширяване на членовете от Източна Европа”, подчерта Местан и допълни, че освен това, необходимостта ЕС да се разшири към Западните Балкани, е получила подкрепа в писмата на Словения и Хърватска до Доналд Туск.

„Западните Балкани, извън ЕС, генерират повече заплахи. На заседанието на КСНС, ако бъде свикано, ще представим и цялостната си концепция”, каза още Местан. След декларацията на БСП, думата взе заместник-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов. Той подчерта, че се присъединяват към искането за свикване на КСНС. „Настояваме КСНС отдавна да бъде свикан, при това първо, по бежанската криза”, уточни Мерджанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика