X
 
 

Държавата не е получавала дивиденти от флота от приватизирането му насам

4964 1
Държавата не е получавала дивиденти от флота от приватизирането му насам
Снимка: БГНЕС
Държавата не е получавала дивидент от Параходство "Български морски флот" от приватизирането му през 2008 година досега, каза днес министърът на транспорта Росен Желязков от парламентарната трибуна.

В отговор на въпрос на депутата от левицата Румен Гечев той уточни, че на всички общи събрания на дружеството са предлагали разпределение на печалбата, но то не е приемано.

Опита ли вицепремиер да спаси 52 млн. лева на братя Домусчиеви за сметка на държавата?

Опитала ли е Марияна Николова, вицепремиер от квотата на НФСБ и считана за човек на Валери Симеонов, нарочно да провали възможността дъ...

"Държавата притежава 30% от БМФ, а решенията на общото събрание се взимат с мнозинство", уточни Желязков. Той допълни, че политиката на компанията е да реинвестира печалбата.

Росен Желязков посочи, че държавата е имала представител в управителния съвет на БМФ между 2008 и 2016 година, но оттогава няма такъв. "Чакам свикване на Общото събрание, за да поставя този въпрос", допълни министърът, цитиран от Дневник.

Според Желязков дружеството се управлява ефективно. Като доказателство той посочи, че към 16 януари БМВ има 37 кораба, като средната им възраст е 9 години. През миналата година били купени 6 нови плавателни съда за 170 млн. лева.

Параходство "Български морски флот" беше приватизирано през 2008 г., като 70% от БМФ станаха собственост на "Кей Джи маритайм шипинг" на "Адванс пропъртис" - холдинга, обединяващ голяма част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви, за 440.1 млн. лв.

Братя Домусчиеви на съд след неплатена глоба за неспазената сделка за БМФ

Братята Кирил и Георги Домусчиеви вероятно ще бъдат принудени да заплатят 52 млн. неустойка за неспазване на поетите през 2008 г. ангаж...

В началото на ноември от Агенцията за приватизация съобщиха, че приватизиралото БМФ дружество трябва да плати 52 млн. лв. неустойка по договора. Причината е неизпълнение на изискванията за тонаж и плавателен състав, посочени в него.

От Аctualno.com попитахме, Марияна Николова, вицепремиер от квотата на НФСБ и считана за човек на Валери Симеонов, нарочно да провали възможността държавата да си вземе малко над 52 млн. лева от братя Домусчиеви заради неизпълнени ангажименти по приватизацията на Български морски флот?

Редица официални документи, с които Actualno.com разполага, показват много съмнително поведение на Николова по казуса и навяват на мисли, че тя е пробвала да протака в бюрократични процедури, за да бъде пропуснат ключов краен срок пред съда, след който вече държавата няма да има възможност по правов път да си вземе дължимите пари.

Припомнете си разследването в тази статия.

Цветанов за държавния подарък за милиони към Кирил Домусчиев: Нямаше дебат

Всичко, което е свързано с коалиционното ни споразумение, нямаме различия. В последните няколко месеца от "Обединени патриоти" има зако...

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално