ЕК връща мониторинга над България с нов доклад за върховенството на закона

4616
ЕК връща мониторинга над България с нов доклад за върховенството на закона
Снимка: БГНЕС

България ще бъде обект на нов доклад, чрез който Европейската комисия ще сумира свършеното от страната ни в борбата срещу корупцията от 2019 г. насам. Тогава Механизмът за сътрудничество и проверка беше спрян, но не и формално прекратен. Сега именно той се оказа препъникамък по пътя на България към Шенген и заради липсата на доклади по механизма Нидерландия ни каза „не“.

За връщането на механизма - очевидно, под нова форма – заговори служебният министър на външните работи Николай Милков, който на 27 януари даде отчет пред медиите за свършената от ведомството му работа по време на мандата на първия служебен кабинет „Донев“. По думите му, цитирани от БТА, „този нов доклад трябва да покаже напредък във връзка с върховенството на закона“.

"Ако не се постигне напредък, това може допълнително да доведе до проблем за българската кандидатура (за Шенген – бел.ред.), когато започне да се разглежда тя в средата на годината“, каза Милков, цитиран от агенцията. „Ако докладът удовлетвори Нидерландия, тя би била готова да участва в проверяващи мисии в България, които да докажат окончателната техническа готовност, че България е възприела и последните достижения на Шенгенските механизми. Ако всичко това се случи и ако имаме подкрепата на парламента, имаме всички основания да мислим, че е възможно България да стане член на Шенген през есента“, заключи той.

Припомняме, че нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че не казва "не" на България, а "не" сега. Той поясни, че настоява за въвеждане на Механизма за сътрудничество и проверка и нова оценка по него, както и на шенгенския механизъм за оценка и наблюдение.

По думите на Милков - европейските държави постепенно са възприели наратива, който Нидерландия и някои други скептични страни през годините „са успели да прокарат“, а именно, че механизмите за върховенство на закона са част от оценката и трябва да бъдат част от критериите за членство в Шенген. „Това е факт, с който ние не можем да не се съобразяваме, и поради тази причина положихме усилия да убедим партньорите си докъде сме стигнали с механизма и какво сме успели да променим след 2019 г.“, посочи служебният министър.

Какво е Механизмът за сътрудничество и проверка?

ЕК за пореден път ни критикува за отчетността на главния прокурор и битката с корупцията

Европейската комисия представи днес, 20 юли, втория годишен доклад за състоянието на върховенството на закона у нас. Той обхваща период...

МСП е създаден от Европейската комисия през 2007 г. при влизането на България и Румъния в Европейския съюз. Целта на механизма е наблюдение на напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и с организираната престъпност по конкретни показатели. В рамките на механизма се публикуват редовни доклади, които се обсъждат и приемат от Съвета на министрите.

В доклада по МСП от октомври 2019 г. ЕК оценява напредъка на България като достатъчен, а изпълнението на критериите като задоволително. Оттогава Комисията вече не извършва мониторинг и не докладва за България в рамките на МСП.

През септември 2020 г. заместник-председателят на ЕК за ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви, че за България механизмът все още важи и че има още работа, която правителството трябва да свърши, преди МСП да бъде окончателно приключен.

МСП за България не е прекратяван официално

През ноември 2022 г. Европейската комисия обяви, че може да спре механизма за Румъния, тъй като северната ни съседка е изпълнила задоволително показателите по инструмента. По отношение на България - няма промяна в позицията на ЕК от 2019 г. насам, заяви тогава високопоставен представител на Комисията, цитиран от БНТ.

Официалното решение за приключване на Механизма обаче не е взето от Европейската комисия. Преди да го вземе, ЕК ще разгледа забележките на Съвета на ЕС, както и на Европейския парламент. Прекратяването на МСП ще бъде под формата на решение на ЕК за оттегляне на решението за създаване на Механизма през 2006 г.

България с подобрение в индекса за корупция през 2022, вече не е последна в ЕС

България е постигнала съвсем леко подобрение и се е изкачила в световната класация на международния „Индекс за възприятие на кору...

Мониторингът върху България и Румъния продължава в рамките на годишния цикъл в областта на върховенството на закона - по-точно в Годишния доклад на ЕК относно върховенството на правото.

По-рано през януари служебният министър на правосъдието Крум Зарков потвърди, че МСП все още действа. "Ако успеем в тези няколко седмици, в този парламент, да приемем този закон (за контрол над главния прокурор - бел.ред.), имаме всички основания да смятаме, че ще имаме добър доклад. Като имаме добър доклад от ЕК, ще може да поискаме прекратяване на механизма за проверка. Като поискаме този механизъм, ще свалим аргументите на Нидерландия и ще реализираме това, което успяхме да постигнем, и да влезем в Шенген", смята той.

Първи реакции

"Резултатът от липсата на напредък по реформата на прокуратурата е, че Румъния окончателно се отделя от България за Шенген. И ако това за някои не е достатъчно, за капак се връща наблюдението на ЕК за върховенство на закона, но само за България. Причината - България не дава доказателства за борба с корупцията и организираната престъпност", коментира във Facebook депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

"Връщането на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) ясно показва, че България ще повтаря класа, докато не си научи урока за върховенството на закона. А без този научен урок, без реална борба с корупцията по високите етажи, ще видим Шенген, ама друг път. И сега е моментът ГЕРБ, ДПС и БСП да го разберат: върховенството на закона не е някаква досадна подробност, не е нещо, което да изимитираме, не е нещо, което да се отлага до безкрай, а е в сърцевината на идеята за обединена Европа. Няма как да ни пуснат в Шенген, ако не сме в състояние да си оправим вътрешните проблеми", добавя той.

ОЩЕ: Румънски евродепутат: Румъния трябва да се координира с България за Шенген

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика