Експерт: Държавата да съди Цветанов заради обезщетенията от Страсбург

1844
Експерт: Държавата да съди Цветанов заради обезщетенията от Страсбург
Снимка: БГНЕС

Държавата може да съди Цветан Цветанов, за да си търси парите, които ще бъдат платени като обезщетения на Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Пламен и Йордан Стоянови-Дамбовците. За целта обаче трябва да се задейства Министерският съвет, твърди адвокат Емилия Недева, известна с делата, които води в Страсбург.

Според Недева кабинетът може да упражни правото си, стига да иска, твърди в. "Сега". Четиримата осъдиха България в Страсбург заради унизително отношение при ареста им в рамките на операция "Октопод" през 2010 г., както и заради изказванията на Цветанов. Присъденото обезщетение е за над 109 хил. евро. Освен от арестуваните по "Октопод" държавата бе осъдена и от бившия председател на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов и бизнесмена Даниел Славов, арестувани в акция "Медузите", както и ексшефът на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов, задържан при операция "Касоразбивачите". Общо присъдените обезщетения са за над 200 хил. евро. В решенията съдът изрично посочи Цветанов като нарушител на текстове от Конвенцията за правата на човека.

България ще плати още 114 000 евро заради Цветан Цветанов

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург за пореден път осъди България заради изказвания на бившия вътрешен министър Цв...

"Даже е обществено полезно тогава, когато се констатира нарушение от страна на министър или друг представител на изпълнителната власт, същата тази власт да упражни правото си на регрес. Всичко, което е платено заради персоналната отговорност на представител на изпълнителната власт, в случая на министъра на вътрешните работи, може да бъде търсено от него", заяви Недева пред БНР.

Тя обясни, че във всички шест дела, по които страната ни е осъдена за нарушаване на презумпцията за невиновност, се споменава името на Цветанов. "Неговите увреждащи действия са не само описани, но и виновникът е написан. От последните дела, които излязоха, само по делото на Алексей Петров е прието, че отговорност за нарушаване на презумпцията за невиновност има и тогавашният софийски прокурор Николай Кокинов, защото и той е направил такива изказвания. Но дейността на Цветанов е рязко разграничена от изказванията на главния прокурор и на премиера. Така че няма никакво съмнение кое е лицето, което системно е нарушавало презумпцията за невиновност", обясни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика