Експерт по международна сигурност не изключва риска от въоръжен конфликт

3292
Експерт по международна сигурност не изключва риска от въоръжен конфликт
Снимка: Getty Images

Трябва да се търси мирно решение на международния конфликт, но не изключваме и риск от въоръжен конфликт. Това каза международният експерт Йордан Божилов пред БНТ за свикания днес КСНС при президента за напрежението между НАТО и Русия за Украйна.

Божилов поясни, че Украйна е една от страните, които потенциално може да бъде член на НАТО. НАТО са солидарни с Украйна, но помощ, за да се защити украинската държава за угрозата не е намаляла. Западните страни застават на принципа, че всяка една държава трябва да решава сама своето бъдеще, докато Русия заявява друго, че иска определено нещо. За съжаление подходът на Русия не предполага търсене на компромисно решение, добави той.

Йордан Божилов допълни, че това не е първият и няма да е последният КСНС при президента, но въпросът е какво ще се случи оттук нататък. Международният експерт очаква от КСНС да потвърди, че България гради своята сигурност и отбрана в Европейския съюз, да се изрази желание решенията да се търсят през НАТО и ЕС и да се консолидира политическата ни позиция. Кризите са комплексни и трябва да се мисли широкомащабно, настоя Йордан Божилов.

Йордан Божилов: Един от начините на водене на хибридна война е да се всява паника

Един от начините на водене на хибридна война е да се всява паника, да се всява разкол в населението на страните и в НАТО. Силата на НАТ...

Той  обясни каква е връзката между КСНС и Националният съвет по сигурността при премиера, като уточни, че вторият е оперативен и цели да подготви решенията, които взима самата изпълнителна власт.

От своя страна експертът по сигурност Славчо Велков заяви, че няма да има война между НАТО и Русия на територията на Украйна. Украйна не е член на НАТО и натовски войски няма как да влязат на територията на украинската страна, за да воюват с Русия, поясни Велков.

По думите на Велков никак не е намаляла опасността от възникване на конфликт, който ако се случи, ще се води на територията на европейските държави. Там няма да има нито победители, нито победени, подчерта експертът и добави, че около 16 февруари може да се случи нещо опасно.

Той отбеляза, че Русия се стреми да отдалечи НАТО от източниците си граници и най-вероятно може да го постигне. От двете страни на границата има армии, украинската армия не е толкова зле подготвена, при положение, че тя е в Донбас, посочи Велков.

Проф. Владимир Чуков: Възможно е Афганистан да се възстанови като гнездо на терористични организации

Навлизаме в нова ситуация на сигурност, която е абсолютна непредвидима и зависи от много фактори, включително от това как талибаните ще...

„Преговорите се водят от позицията на военнотехническата мощ и за това събира президентът КСНС за един анализ на въоръжените сили на България и тяхното моментно състояние. Ние ще сме свидетели на още събития през останалите дни и недай си боже, ако се стигне до някакъв сблъсък, той ще бъде в ограничен мащаб и регионален характер“, изтъкна Славчо Велков.

Експертът очаква КСНС да стигне до становище, което трябва да се приеме с гласовете на 2/3 от участниците. Там е ръководството на държавата, законодателната и изпълнителната власт и почти няма хора, от които да не зависи вземането на решенията, посочи той. След като бъдат оценени рисковете и заплахите, ще стане въпрос и за българското участие и българската батальонна група, каза още експертът по сигурност. 

Велков очаква да се повдигне въпросът за въоръжените сили и проектът за изтребителите Ф-16 по време на КСНС. 

Още: Не се налага военно положение в Украйна, твърди украинският военен министър

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика